Súd v Bobigny začal rozhodovať v kauze útoku na manažérov Air France

NETKY.SK • 27 September 2016, 12:52 • 2 min
Súd v Bobigny začal rozhodovať v kauze útoku na manažérov Air France

BOBIGNY - Pred súd vo francúzskom meste Bobigny predstúpilo dnes 15 bývalých i súčasných zamestnancov leteckej spoločnosti Air France, aby sa zodpovedali za vlaňajší útok na dvoch vysokopostavených manažérov tejto spoločnosti. Ako informovala agentúra AP, aféra sa stala celosvetovo známou vďaka televíznym záberom na polonahých manažérov unikajúcich cez plot pred rozhnevaným davom.

slovakia

left justify in out

Pred budovou súdu sa zišli desiatky odborárov, aby podporili obvinených kolegov. V prípade, že obvinení budú uznaní za vinných, piatim z nich - medzičasom prepusteným z Air France - hrozia za fyzický útok tri roky odňatia slobody a pokuta vo výške 45.000 eur. Ďalší desiati - ešte stále zamestnaní v Air France - budú čeliť obvineniam za poškodzovanie majetku.


Incident sa odohral vlani 5. októbra v čase rokovania odborárov s vedením spoločnosti Air France, ktoré predtým avizovalo plán na racionalizáciu spoločnosti a výrazné zníženie počtu zamestnancov. Skupine radikálne naladených odborárskych aktivistov a zamestnancov sa podarilo dostať do budovy, kde napriek prítomnosti ochranky zaútočili na dvoch vysokopostavených manažérov. Riaditeľ pre ľudské zdroje Xavier Broseta a jeho kolega Pierre Plissonnier sa ocitli polonahí, keď z nich dav stiahol saká a natrhol im košele. Pred nahnevaným davom unikli tak, že preskočili cez oplotenie.


Spoločnosť Air France podala trestné oznámenie za útok s priťažujúcimi okolnosťami. Letecká spoločnosť i odborári sa však zhodujú v tom, že násilnosti spáchala izolovaná malá skupina zamestnancov.


Incident v Air France bol nezvyčajne násilný aj na Francúzsko, kde odborári pracovné vzťahy riešia aj radikálnym spôsobom; stalo sa napríklad, že manažérov istého podniku držali ako rukojemníkov.


Niektorí odborári a ľavicoví politici incident z vlaňajšieho októbra obhajujú ako "zúfalú reakciu na extrémny tlak vedenia firmy proti právam zamestnancov a na správy o znižovaní počtu pracovných miest".

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies