Súčasné pokuty sú podľa obchodníkov likvidačné

NETKY.SK • 15 Október 2013, 16:27 • 2 min
Súčasné pokuty sú podľa obchodníkov likvidačné

BRATISLAVA - Aktuálne pokuty pre obchodníkov sú likvidačné. Tvrdí to šéf Coop Jednota Slovensko Gabriel Csollár na margo súčasného zákona o potravinách, ktorý pri opakovanom zistení predaja tovarov po dátume spotreby umožňuje štátnym orgánom udeliť obchodným prevádzkam pokuty od jedného do piatich miliónov eur.

slovakia

left justify in out

"Nie je tu priama súvislosť medzi výškou pokuty a spoločenskou nebezpečnosťou nejakého priestupku," tvrdí Ako uviedol Csollár na tlačovej konferencii v rámci konferencie o obchode a marketingu Intraco, obchodníci sa snažia súčasný stav zmeniť v rámci aktuálneho pripomienkového konania k zákonu o potravinách. "Sme sa snažili presvedčiť zástupcov parlamentu a tvorcov tohto zákona, že miliónová pokuta nie je pokuta, ktorá bolí, ale ktorá likviduje," konštatoval s tým, že takto nastavené pokuty platia pre všetkých obchodníkov, nie len pre veľké obchodné reťazce. Udelenie miliónovej pokuty pritom podľa Csollára položí nie len malých obchodníkov, ale môže položiť aj niektoré obchodné siete. 

Prísnejšie kontroly v obchode ako také pritom podľa šéfa Coop Jednota Slovensko problémom nie sú, naopak ich víta. Za posledné dva roky totiž podľa neho pozitívne ovplyvnili kvalitu predávaných tovarov a zabránilo sa aj "zlým" dovozom, s ktorými sa dlhé roky nič nerobilo. "To veľmi vítame, len ten jeden moment likvidačný nás strašne trápi," tvrdí. 

Ako doplnil šéf Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak, Slovensko sa zavedením miliónových pokút zaradilo medzi najprísnejšie krajiny v tejto oblasti. Podľa neho ostatné krajiny v Európskej únii majú sadzby pokút stanovené približne na úrovniach, na ktorých boli na Slovensku pred 1. aprílom tohto roka, prípadne ešte nižšie. Zároveň tvrdí, že žiaden obchod nemá na pulte tovar po lehote spotreby úmyselne. "Žiaden reťazec to nemá vo svojej obchodnej politike. Je to zlyhanie ľudského faktora. Ale prečo tu niekto má dostať miliónovú pokutu?" pýta sa. 

Spokojnosť obchodníkov pritom neprinesie ani pripravované zmiernenie podmienok na udelenie vysokých pokút. Sadzba sa totiž nemení, podľa Konštiaka sa však uvažuje nad zvoľnením v tom smere, že vysokou pokutou sa bude trestať až tretie rovnaké pochybenie obchodu v jednom roku. V súčasnosti totiž pri prvom pochybení hrozí obchodu pokuta 1 000 eur, pri druhom je už minimálna sadzba 1 mil. eur. Po novom by mala po druhom pochybení nasledovať pokuta 2 000 eur a miliónové sadzby majú nastúpiť až pri treťom pochybení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies