Su Ťij si príde do Osla po Nobelovu cenu za mier

NETKY.SK • 11 Jún 2012, 11:42 • 2 min
Su Ťij si príde do Osla po Nobelovu cenu za mier

Su Ťij si príde do Osla po Nobelovu cenu za mier - Politika Mjanmarská opozičná líderka a bývalá politická väzenkyňa Aun Schan Su Ťij si po 20 rokoch prevezme Nobelovu cenu mieru. Stane sa tak koncom tohto týždňa, v sobotu 16.

slovakia

left justify in out

img

Mjanmarská opozičná líderka a bývalá politická väzenkyňa Aun Schan Su Ťij si po 20 rokoch prevezme Nobelovu cenu mieru. Stane sa tak koncom tohto týždňa, v sobotu 16. júna v Osle.
      Po 22 rokoch, z ktorých 15 rokov strávila v domácom väzení, najznámejšia mjanmarská politička príde do Európy. 
      V rámci miniturné navštívi viaceré členské krajiny Európskej únie. Najskôr príde do Írska, kde sa očakáva jej vystúpenie s frontmanom kapely U2 Bonom na koncerte na jej počesť, a navštívi aj Spojené kráľovstvo, kde má naplánovaný príhovor k obom komorám britského parlamentu. Potom zamieri do Nórska.
      V Osle by mala predniesť ďakovný príhovor za Nobelovu cenu za mier, ktorú dostala v októbri 1991. Vtedy sa Aun Schan Su Ťij nachádzala už v domácom väzení a odmietla ponuku vojenskej junty, že si môže osobne prevziať túto prestížnu cenu, ak navždy opustí Mjanmarsko a vzdá sa akýchkoľvek politických ambícií v tejto krajine. 
      Cenu v jej neprítomnosti prevzali vtedy jej britský manžel, ktorý medzičasom zomrel, a jej starší syn Alexander.
      V rámci demokratizačných reforiem novej mjanmarskej vlády, ktorá bola zvolená vlani, Su Ťij dostala slobodu voľného pohybu a bola jej opäť umožnená účasť na politickom živote štátu. 
      Po tohoročných aprílových doplňujúcich voľbách do parlamentu sa Su Ťij na čele Národnej ligy za demokraciu stala členkou zákonodarného zhromaždenia Mjanmarska a krátko nato začala s nadväzovaním medzinárodných politických kontaktov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies