Štvrtina detí si myslí, že vyniká v matematike

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 16:10 • 2 min
Štvrtina detí si myslí, že vyniká v matematike

BRATISLAVA - Viac ako štvrtina žiakov základných škôl si myslí, že sú šikovní v matematike, tretina detí vraví, že vyniká v športe. 073-krát.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu, ktorý medzi 6 000 žiakmi robil Štátny inštitút odborného vzdelávania. Žiaci si mohli zvoliť predmety alebo oblasť, o ktorých si myslia, že im ide.

 

Z predmetov si najviac žiakov - 26,3 percenta, myslí, že sú šikovní v matematike. Nasleduje telesná výchova, ktorú označilo 19,5 percenta žiakov, či výtvarná s 10,6 percentami. Desatina detí (10,1 percenta) si myslí, že sú šikovné v biológii, 7,2 percenta v dejepise, rovnaký počet žiakov si myslí, že sú úspešní v geografii a 5,8 percenta v slovenskom jazyku.

 

Deti mohli označovať nielen predmety, ktoré sa učia v škole, ale aj oblasti, v ktorých si myslia, že vynikajú. Viac ako tretina detí si myslí, že sú úspešné v športe (35,3 percenta). Nasledujú umelecké zručnosti (20,6 percenta) či jazykové zručnosti (17,6 percenta). Oblasť IT zvolilo 12,7 percenta žiakov, možnosť iné 5,8 percenta detí. Odpovedať nevedelo 3,8 percenta žiakov. Technické zručnosti označilo za oblasť, v ktorej sú úspešní, 2,7 percenta detí. Niektorí žiaci si dokonca myslia, že nevynikajú v ničom, a to 2,3 percenta. "Prekvapujúcim výstupom je, že 26,3 percenta žiakov základných škôl sa považuje za šikovných v matematike. V technických zručnostiach sa vidí len 2,7 % žiakov ako šikovných," uvádza Štátny inštitút odborného vzdelávania v interpretácii výsledkov výskumu. 

 

Inštitút prieskum robil v rámci národného projektu s názvom "Podpora profesijnej orientácie žiakov základnej školy na odborné vzdelávanie a prípravu prostredníctvom rozvoja polytechnickej výchovy zameranej na rozvoj pracovných zručností a práca s talentami". Prieskum robili v 49 základných školách od 11. do 26. júna 2013 online formou. Na viaceré otázky odpovedali žiaci piateho až deviateho ročníka, správne vyplnených a zaevidovaných dotazníkov bolo 5 958. Detí sa v prieskume pýtali i to, v čom si myslia, že sú šikovné, úspešné. Otázka bola otvorená. K vyučovacím predmetom bolo 3 561 odpovedí žiakov, k iným oblastiam sa vyjadrili žiaci 3073-krát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies