Študentským radám sa páči, že na stredné školy treba dobrý priemer

NETKY.SK • 11 Október 2012, 09:08 • 2 min
Študentským radám sa páči, že na stredné školy treba dobrý priemer

Študentským radám sa páči, že na stredné školy treba dobrý priemer - Zaujímavosti Študentská rada stredných aj vysokých škôl oceňuje sprísnenie pravidiel pre prijímacie pohovory na stredné školy, ktoré v novele zákona o odbornom vzdelávaní určil minister

slovakia

left justify in out

img

Študentská rada stredných aj vysokých škôl oceňuje sprísnenie pravidiel pre prijímacie pohovory na stredné školy, ktoré v novele zákona o odbornom vzdelávaní určil minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Domnievajú sa, že vďaka definovaniu presných podmienok budú prijímačky výberom najlepších, a nie hromadným náborom deviatakov.

Podľa normy by sa na gymnáziá mali dostať len žiaci, ktorí na konci druhého polroka ôsmeho ročníka a na konci prvého polroka deviateho ročníka mali priemer známok do 2,0. Na odborných školách s maturitou budú mať zelenú len žiaci, ktorých známky nepresiahli priemer 2,75. Okrem toho budú musieť prejsť prijímacími pohovormi. Vyhnú sa im len tí, ktorí dosiahli z každého predmetu deviatackého monitoru viac ako 90 percent. Novelu schválili poslanci NR SR, teraz čaká na podpis prezidenta Ivana Gašparoviča. O tom, či ju podpíše, musí rozhodnúť do konca tohto týždňa.

"Sme presvedčení, že stanovenie študijného priemeru pre štúdium na gymnáziách s priemerom do 2,0 a definovanie študijného priemeru do 2,75 na štúdium na odborných školách, ako aj výsledky deviatackého monitoru a študijné úspechy v rôznych olympiádach vytvoria spolu s prijímacími pohovormi veľmi kvalitný obraz o každom žiakovi, ktorý má záujem študovať na konkrétnej strednej škole," uviedol prezident Študentskej rady stredných škôl SR Andrej Barborka. 

Tento prístup sa podľa zástupcov oboch študentských rád premietne do kvality stredných škôl, čo súvisí nielen s uplatnením stredoškolákov na trhu práce, ale aj s ich ďalším štúdiom na vysokých školách.

Naopak, na vetovanie novely zákona o odbornom vzdelávaní a financovaní škôl prezidenta vyzvali opoziční poslanci aj občianski aktivisti. V prípade, že hlava štátu normy podpíše, sú pripravení spustiť petíciu za vyhlásenie referenda.

Predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Katarína Stoláriková tiež očakáva, že prezident odobrí aj novelu vysokoškolského zákona. "Máme napríklad záujem na tom, aby sa definitívne vyriešili problémy s tzv. lietajúcimi profesormi," spresnila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies