Stretnutie Obamu s dalajlámom poškodilo čínsko-americké vzťahy

NETKY.SK • 17 Júl 2011, 23:00 • 2 min
Stretnutie Obamu s dalajlámom poškodilo čínsko-americké vzťahy

Stretnutie Obamu s dalajlámom poškodilo čínsko-americké vzťahy

slovakia

left justify in out

img

Stretnutie amerického prezidenta Baracka Obamu s dalajlámom poškodilo vzťahy medzi Čínou a USA. Uviedol to dnes hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Ma Čao-sü.
      "Takýto akt hrubo zasiahol do čínskych vnútorných záležitostí, zranil city čínskeho ľudu a poškodil čínsko-americké vzťahy," citovala hovorcu štátna agentúra Sinchua. Čínske ministerstvo ďalej v písomnom vyhlásení požiadalo USA, aby prestalo zasahovať do čínskych vnútorných záležitostí a už nepodporovalo protičínske separatistické sily dožadujúce sa nezávislosti Tibetu.
      Obama sa stretol s exilovým tibetským duchovným vodcom v sobotu v Bielom dome. Približne 45-minútová schôdzka sa uskutočnila za zatvorenými dverami a nekonala sa v Oválnej pracovni. Vylúčili z nej aj médiá.
      Podľa Bieleho domu americký prezident dalajlámovi zopakoval, že USA považujú Tibet za súčasť Číny, nepodporujú jeho nezávislosť a povzbudzujú dialóg Tibeťanov s Čínou. Prezident však dalajlámovi vyzdvihol význam ochrany ľudských práv Tibeťanov v Číne.
      Dalajláma po schôdzke povedal, že Obama "prirodzene prejavuje isté obavy o základné ľudské hodnoty, ľudské práva, náboženské slobody". Citovala ho Kate Saundersová, komunikačná riaditeľka Medzinárodnej kampane pre Tibet so sídlom vo Washingtone.
      Exilový duchovný vodca Tibetu rozhodne odmieta obvinenia Pekingu, podľa ktorého sa usiluje o násilné odtrhnutie tohto himalájskeho regiónu od Číny. Dalajláma zdôrazňuje, že chce získať pre Tibet len skutočnú autonómiu, a to nenásilnou cestou.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies