Stredopravá koalícia zvíťazila v portugalských parlamentných voľbách

NETKY.SK • 5 Október 2015, 08:18 • 2 min
Stredopravá koalícia zvíťazila v portugalských parlamentných voľbách

LISABON - Portugalská stredopravá vládna koalícia zvíťazila v nedeľňajších voľbách, zrejme však prišla o väčšinu v parlamente. Vyplýva to z odhadov na základe takmer úplných výsledkov sčítania hlasov, ktoré v noci na dnes zverejnila volebná komisia.

slovakia

left justify in out

Po sčítaní hlasov z 98 percent volebných obvodov viedla aliancia Portugalsko napred (PaF) premiéra Pedra Passosa Coelha so ziskom 39 percent v porovnaní s 32 percentami hlavnej opozičnej stredoľavej Socialistickej strany (PS), informovala agentúra AP. Zvyšok hlasov získali menšie ľavicové strany.

 

Odhady naznačujú, že vládnuca dvojkoalícia nebude mať v parlamente nadpolovičnú väčšinu. Počtom by ju tak prevýšili ľavicoví poslanci, ktorí by mohli zablokovať legislatívne návrhy, čo by mohlo viesť k obdobiu politickej nestability.

 

Portugalskej predvolebnej kampani dominovala téma úsporných opatrení. Tie u časti verejnosti vyvolávajú negatívne reakcie, a to je podľa analytikov príčinou tesného súboja vlády s opozičnými socialistami.

 

Vláda Passosa Coelha zaviedla v rámci záchranného programu výrazné zvýšenie daní a rozsiahle ekonomické reformy, čím umožnila Portugalsku vrátiť sa v roku 2014 po troch rokoch recesie k hospodárskemu rastu. Opozícia naopak hovorí o zbedačovaní spoločnosti a masovej nezamestnanosti.

 

V predchádzajúcich voľbách získala stredopravá koalícia vyše 50 percent hlasov, zatiaľ čo socialisti 28 percent. Na udržanie si väčšiny v parlamente by PaF podľa agentúry DPA potrebovala viac než 40 percent hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies