Štočekov cieľ je náročný, ale nie nesplniteľný, v katarskej Dauhe bude lídrom

NETKY.SK • 13 Október 2016, 14:15 • 2 min
Štočekov cieľ je náročný, ale nie nesplniteľný, v katarskej Dauhe bude lídrom

DAUHA - Druhá šanca na dobrý výsledok pre slovenskú výpravu na svetovom šampionáte v cestnej cyklistike v katarskej Dauhe sa naskytne v piatok. Na programe budú preteky s hromadným štartom v kategórii juniorov a na štarte nebude chýbať kvarteto v slovenských dresoch Adrián Foltán, Samuel Oros, Tomáš Person a Matúš Štoček. Najmladší z nich Štoček bude lídrom, ktorý by to po necelých 136 km v katarskom teple na rovine mohol dotiahnuť aj do boja o prvú desiatku výsledkového poradia. Pred odchodom do Dauhy však 17-ročný pretekár tímu CyS - Akadémia Petra Sagana Žilina odmietol, že by mal byť jediným lídrom tímu.

slovakia

left justify in out

"Uvidíme, či taktika bude práve taká, že chalani pôjdu ´na mňa´. Juniorské preteky sú iné než mužské, môže sa stať strašne veľa vecí. Časti tých pretekov sa môžu vyvinúť úplne inak, než očakávame. Na porade si povieme, kto na tom ako je, kto sa ako cíti. Aj počas pretekov sa musíme dohodnúť. Budeme jazdiť pri sebe, aby sme dokázali komunikovať a vedeli sa dohodnúť, na koho sa bude špurtovať. Nijaká debata o taktike ešte nebola, udeje sa až deň pred pretekmi," uviedol Matúš Štoček pre agentúru SITA.

Úradujúci majster Slovenska v časovke aj pretekoch s hromadným štartom vo svojej vekovej kategórii sa na svetový šampionát pripravoval doma v Žiline. "Samozrejme, že sa nedalo pripraviť na vysoké teploty, tak som sa zameral aspoň na rýchlosť a snažil som sa čo najviac precvičiť nohy. Je trochu škoda, že sa nám ku koncu pokazilo počasie, ale to nevadí. Ciele sú najvyššie - ako vždy. Budem sa snažiť splniť ich," skonštatoval Štoček. Ku katarskej mimosúťažnej téme číslo 1, teda vysokému teplu v suchej klíme, povedal: "Dúfam, že to telu neurobí nejaký problém. Mne to teplo až tak neprekáža, skôr sa to bude lámať na tom vetre. Uvidíme, dúfam, že mi to pôjde dobre."

Talent roka 2015 Štoček vo svojom útlom veku už prerástol hranice Slovenska a viackrát naznačil, že sa môže stať nástupcom Petra Sagana, ktorý je dnes už významnou persónou svetovej cyklistiky. V júni tohto roka Štoček skončil celkovo ôsmy v etapových pretekoch Svetového pohára juniorov Trofeo Karlsberg v Nemecku. Triumfoval na nich v záverečnej etape, v úvodnej skončil druhý, dva dni strávil v drese najlepšieho mladého jazdca a celkovo si pripísal 24 bodov do rebríčka Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

 

V septembri na európskom šampionáte vo francúzskom Plumelecu bol štrnásty v pretekoch s hromadným štartom a tridsiaty v časovke. A jeho osobný cieľ v Dauhe? "Mám ten najvyšší cieľ. Bude to náročné, ale nie nesplniteľné. Ak budem vpredu, môžem riešiť situáciu, a ak tam bude aj trochu šťastia, tak z toho podľa mňa môže byť celkom pekný výsledok," dodal Štoček ešte pred odchodom na MS.

V štartovnej listine piatkových pretekov juniorov na 135,5 km bude 182 mien. Cyklisti absolvujú 8 okruhov po 15,2 km na umelom ostrove Perla Kataru. Štart bude o 12.15 h SELČ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies