Stiahnuť výpoveď sa rozhodli ďalšie sestry

NETKY.SK • 11 December 2015, 16:09 • 2 min
Stiahnuť výpoveď sa rozhodli ďalšie sestry

BRATISLAVA - Po sestrách z popradskej nemocnice pribúdajú podľa ministerstva zdravotníctva ďalšie, ktoré sa rozhodli vziať späť svoju výpoveď.

slovakia

left justify in out

"K dnešnému dňu evidujeme už 198 späťvzatí výpovedí," informoval hovorca rezortu Peter Bubla. K sťahovaniu výpovedí malo dôjsť vo všetkých štátnych nemocniciach, kde ich sestry podali, s výnimkou košickej. Do pracovného pomeru malo zároveň nastúpiť 70 nových sestier.

 

"Ďakujeme všetkým zdravotníkom, ktorí uprednostnili vecné argumenty a vrátili sa k pacientom. Tento krok si poďakovanie bezpochyby zaslúži. Ministerstvo, ako aj jednotliví zamestnávatelia sú pripravení poskytnúť sestrám právnu pomoc vo veci vymáhania 3300-eurovej pokuty za stiahnutie výpovede, ktorú od nich žiadajú odbory," povedal Bubla.

 

Vo výpovedi ostáva v štátnych nemocniciach naďalej 1059 sestier. Tie zatiaľ podali výpovede v ôsmich nemocniciach - košickej, trnavskej, popradskej, bojnickej, žilinskej, prešovskej, martinskej a trenčianskej nemocnici. Pod rezort ich z vymenovaných patrí sedem s výnimkou bojnickej. Sestry v bojnickej nemocnici tento týždeň stiahli všetkých 124 výpovedí.

 

Sestry pristupujú k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy. Tvrdia, že nezohľadňuje ich požiadavky. Trvajú na tom, aby zákon platil pre všetky sestry. Chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a zvyšovať tiež základnú zložku mzdy každé tri roky praxe.

 

Minister Viliam Čislák (nominat Smer-SD) označil tieto požiadavky za navýšené. Tvrdí, že im nemôže ustúpiť, pretože na ne nie sú peniaze. Ich predchádzajúce nároky podľa neho v zákone zohľadnil. Štát ponúka v rámci riešenia platov zdravotníkov 55 miliónov eur, ktoré pôjdu do nemocníc.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies