Steinmeier: Turecko môže chcieť od EÚ rušenie víz až po splnení podmienok

NETKY.SK • 2 August 2016, 10:44 • 2 min
Steinmeier: Turecko môže chcieť od EÚ rušenie víz až po splnení podmienok

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier odmieta debatovať o uvoľnení vízového režimu medzi EÚ a Tureckom, kým na to nebudú splnené všetky predpoklady.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho vyjadrenia pre denník Rheinische Post, ktoré dnes citovala agentúra DPA, sú podmienky vízovej liberalizácie "známe všetkým stranám" a Turecko sa zaviazalo, že podnikne nutné kroky, aby tieto podmienky splnilo. "Avšak momentálne to tak ešte nie je a Turecko na tom ešte musí pracovať," konštatoval Steinmeier.

 

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu v rozhovore pre pondelňajšie vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, že Ankara nemôže zaručiť ďalšie plnenie marcovej dohody s EÚ o migrantoch, ak druhá strana neumožní tureckým občanom cestovanie bez víz najneskôr do októbra. Európska komisia reagovala vyhlásením, podľa ktorého sa hrozbami Ankary nenechá ovplyvniť a naďalej trvá na splnení stanovených 72 podmienok. Ich súčasťou je napríklad reforma tureckých protiteroristických zákonov.

 

Steinmeier zdôraznil, že prístupové rokovania medzi EÚ a Tureckom nesmú byť prerušené, pretože "oklieštenie stykov je ten najhorší mysliteľný politický prostriedok". Na druhej strane priznal, že prípadné obnovenie trestu smrti v Turecku by "nebolo zlučiteľné s európskymi hodnotami".

 

Napätie medzi Ankarou a Berlínom sa vyostrilo po pokuse o vojenský prevrat v Turecku, z ktorého tamojšia vláda obviňuje islamského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v USA. Ankara požaduje od Spojených štátov jeho vydanie a od Berlína zasa extradíciu údajných priaznivcov tohto duchovného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies