Štefan Tarkovič: Hráči si za svoje výkony zaslúžia uznanie

NETKY.SK • 7 Október 2015, 13:27 • 2 min
Štefan Tarkovič: Hráči si za svoje výkony zaslúžia uznanie

BRATISLAVA - Jedno víťazstvo z dvoch posledných zápasov (v piatok 9. 10. v Žiline s Bieloruskom, v pondelok 12. 10. v Luxemburgu s Luxemburskom) posunie Slovensko s určitosťou na ME 2016 do Francúzska.

slovakia

left justify in out

Ako tento fakt vnímajú tréneri národného výberu, priblížil agentúre SITA asistent hlavného kormidelníka Jána Kozáka Štefan Tarkovič. "Vnímame to veľmi pozitívne, lebo pred touto kvalifikáciou by málokto na Slovensku povedal, že v takej silnej konkurencii to môže byť realita, že to môže byť pravda. Keď sa na to pozrieme z tejto strany, tak sme dosiahli niečo, čo si zaslúži obdiv a uznanie," uviedol 42-ročný bývalý hráč Prešova, Devína a bratislavských klubov Doprastav, Artmedia Petržalka a Matador Bratislava. "V tejto súvislosti musím povedať, že všetci v realizačnom tíme sme radi, že diváci nás žičlivo povzbudzujú," pokračoval niekdajší tréner Tatrana Prešov, MFK Košice a MŠK Žilina, ktorý v minulosti pomáhal pri vedení niekoľkých mládežníckych výberov SR (U 17, U 19 a U21).


"Sme radi, že fanúšikovia sa v hojnom počte chodia pozerať na našich chlapcov, ktorí si to fakt zaslúžia. Hráči im túto priazeň vracajú výbornými výkonmi v kvalifikačných zápasoch. My sme si pred kvalifikáciou dali za cieľ dostať sa do baráže a cez ňu postúpiť na ME 2016. V súčasnosti hráme o priamy postup. To je niečo, v čo na Slovensku pred dvoma rokmi veril málokto," zdôraznil Štefan Tarkovič.


"Kedy sme sa v realizačnom tíme zhodli v tom, že práve teraz naši zverenci prekročili svoje limity a prekonali svoje možnosti? Jednoznačne v dueli so Španielskom v Žiline, ktorý sme vyhrali 2:1. Tento súboj zostane v pamäti nás trénerov i hráčov ako jeden z najlepších, ktorý sme absolvovali v tejto kvalifikácii," skonštatoval futbalový odborník, ktorý v rokoch 2005 - 2006 pôsobil v Spojených arabských emirátoch. "Čím si vysvetľujeme to, že sme hráčov dokázali perfektne mentálne pripraviť, že aj v súbojoch s európskym top favoritom išli na hranici svojich schopností? Tým, že aj oni sami majú svoju vnútornú motiváciu. Lebo osobne si myslím, že dostať sa na záverečný turnaj majstrovstiev Európy cez tento nový model je oveľa ťažšie, než si ľudia vedia predstaviť. Mnohí si možno myslia, že vzhľadom na to, že na ME 2016 postúpi až 24 mužstiev, že je to ľahšie. Ale opak je pravdou. Tento nový model ponúkol šancu väčšiemu množstvu národných výberov dostať sa na európsky šampionát," zdôraznil Tarkovič, ktorý s futbalom začínal v prešovskom rodisku.


Podľa neho Hamšík a spol. mali veľké šťastie, že zápasy s najväčšími rivalmi o čelo tabuľky zvládli výborne. "Dnes sme v pozícii, že na dosah ruky máme automaticky postup na európsky šampionát. Takže tá motivácia nemusí ísť iba od nás trénerov. Chlapci vedia, o čo momentálne hrajú, kam sa môžu v kariére dostať. Hráči chcú byť na záverečnom turnaji vo Francúzsku. Ak by oni neboli presvedčení, že na to majú, my tréneri by sme mali dosť sťaženú pozíciu. Myslím si, že hráči cítia, že v tejto reprezentácii majú svoje miesto a do nej patria. Preto, keď idú na ihrisko, majú ambície vydať zo seba všetko, čo môžu. V mnohých súbojoch tejto kvalifikácie išli fakt na doraz. Fanúšik to videl na vlastne oči a ich veľkú snahu mnohokrát ocenil. Aj preto sú chlapci v týchto súbojoch výsledkovo úspešní. Cítia podporu širokej verejnosti, vedia, že ľudia stoja za nimi," definoval Štefan Tarkovič aktuálne dianie v slovenskej reprezentácii.


Asistent trénera A-tímu SR sa nevyhol ani otázke, aké majú ľudia okolo lodivoda Jána Kozáka najnovšie poznatky o kvalite a hernej vyspelosti hráčov Bieloruska, s ktorými sa o body - potrebné k poisteniu priameho postupu na ME 2016 - pobijú v piatok večer od 20.45 h v Žiline. "Družstvo Bieloruska je zložené z hráčov špičkových klubov BATE Borisov a Dinamo Minsk. Mnohí reprezentanti Bieloruska hrajú v najvyššej ruskej súťaži. Preto sú to individuálne veľmi silní hráči. Stačí si spomenúť, že mužstvo BATE Borisov nedávno zvládlo zápas v Lige majstrov s AS Rím a zvíťazilo 3:2. Dinamo Minsk už niekoľko sezón za sebou hrá kvalitnú európsku súťaž," pripomenul Štefan Tarkovič a dodal: "Slovensko má tiež svoju kvalitu. My tréneri veríme, že naše mužstvo dokáže dobre fungovať na tímovej úrovni. Preto v predzápasovej príprave na najbližší súboj prichystáme hráčov tak, aby si stretnutie v Žiline naplno užili, a najmä, aby ho výsledkovo zvládli k spokojnosti nás všetkých."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies