Stav väčšiny kúpalísk na Slovensku je vyhovujúci

NETKY.SK • 6 August 2013, 15:12 • 2 min
Stav väčšiny kúpalísk na Slovensku je vyhovujúci

BRATISLAVA – Pre horúce počasie bola návštevnosť kúpalísk na celom Slovensku minulý týždeň vysoká, stav väčšiny kúpalísk je vyhovujúci. V prevádzke bolo minulý týždeň 16 prírodných kúpalísk, v ktorých bola voda vhodná na kúpanie a 159 umelých kúpalísk so 499 bazénmi. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

V Bratislavskom kraji sú v prevádzke prírodné kúpaliská Zlaté Piesky, Kuchajda a Slnečné jazerá v Senci. V Prešovskom kraji sa ľudia môžu okúpať vo vodnej nádrži Teplý Vrch – pláž Ormet, Teplý Vrch – pláž Drieňok, na jazere Ružiná pri obci Divín a na Zelenej vode – Kurinci. V Košickom kraji je v prevádzke Vinianske jazero, Zemplínska Šírava – Kamenec, Zemplínska Šírava – Paľkov a Zemplínska Šírava – Hôrka. Trnavský kraj ponúka rekreačnú oblasť Gazarku Šaštín Stráže a Kunovskú priehradu. V Žilinskom kraji je v prevádzke plážové kúpalisko Liptovská Mara – Liptovský Trnovec.

Kúpať sa dá aj na jazerách, ktoré nemajú prevádzkovateľa. Ide napríklad o Zemplínsku Šíravu – Medvediu horu, Zemplínsku Šíravu – Bielu horu, Veľkú Domašu (Holčíkovce, Poľany, Dobrá, Nová Kelča, Nová Kelča poloostrov Krym), Vajnorské jazero, Veľký Draždiak, Ivanku pri Dunaji a všetky sledované banskoštiavnické jazerá. Aj keď je v nich voda vhodná na kúpanie, ľudia sa v nich kúpu na vlastné riziko. Kúpať sa môže od 31. júla aj na plážovom kúpalisku Jazero – Košice. Kúpanie je, naopak, zakázané na vodnej nádrži Lipovina Bátovce. Neodporúča sa tiež kúpať na Šulianskom jazere v okrese Dunajská Streda. Po júlových záplavách je tam stále nános bahna a aj napriek tomu, že voda je vyčistená, môže škodiť zdraviu. Úrad verejného zdravotníctva predpokladá, že to tak zostane až do konca kúpacej sezóny. Kvalita vody na kúpanie je dlhodobo nevyhovujúca aj vo vodných nádržiach v okrese Nitra (Jelenec, Vráble a Štrkovisko Veľký Cetín).

V minulom týždni bolo v prevádzke 159 umelých kúpalísk a v nich 499 bazénov. Do prevádzky uviedli kúpalisko ŠRZ Drienok - Martin, letné kúpalisko Čalovec Komárno, Športcentrum Ekoma Zvolen a bazén pri hoteli Studnička v Dolnom Kubíne.

Vyhovujúci stav je v rekreačnom zariadení Margita – Ilona, vo Wellnesse Santovka, na termálnom kúpalisku Poľný Kesov, na termálnom kúpalisku Diakovce, letnom kúpalisku v Dubnici nad Váhom, letnom kúpalisku Košeca, letnom kúpalisku MŠK Považská Bystrica, letnom kúpalisku MŠK Púchov s.r.o., na letnom kúpalisku Malacky, v Banskej Bystrici na plážovom kúpalisku, v Strelníkoch na obecnom kúpalisku, na termálnom kúpalisku Komárno, vo Wellnesse Patince, na termálnom kúpalisku Topoľníky a na kúpalisku Bretka.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku je možné nájsť na webovej stránke ÚVZ SR www.uvzsr.sk (Kúpaliská – Informačný systém o kúpaliskách a kvalite vody na kúpanie) a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies