Stav gréckych bánk je dobrý, tvrdí guvernér centrálnej banky

NETKY.SK • 6 Február 2015, 09:18 • 2 min
Stav gréckych bánk je dobrý, tvrdí guvernér centrálnej banky

ATÉNY - Grécke banky sú v dobrom stave a pod kontrolou. Vo štvrtok to vyhlásil šéf gréckej centrálnej banky Yannis Stournaras.

slovakia

left justify in out

Jeho stanovisko prichádza deň po tom, ako Európska centrálna banka (ECB) odmietla grécke cenné papiere ako kolaterál spojený s ďalšími úvermi. "Vklady a likvidita sú absolútne v bezpečí,“ povedal Stournaras. "Banky nemajú žiaden problém. Sme pod kontrolou. Dnes bol pokojný deň,“ povedal šéf gréckej centrálnej banky.

 

Európska centrálna banka v stredu náhle odvolala svoj súhlas s financovaním gréckych bánk výmenou za grécke cenné papiere. Krok ECB znamená, že grécka centrálna banka bude musieť poskytnúť svojim bankám v nasledujúcich týždňoch desiatky miliárd eur dodatočnej záchrannej likvidity. Je to odpoveď na kroky Atén, ktoré mnohí predstavitelia ECB považujú za opustenie reformného programu zo strany Grécka. Tento krok ECB si pritom vyžaduje podporu väčšiny šéfov centrálnych bánk eurozóny. Ukazuje sa tak, že obavy spojené s plánmi novej gréckej vlády panujú nielen v ECB, ale taktiež naprieč eurozónou. Rozhodnutie ECB vstúpi do platnosti 11. februára. 

 

Stournaras zároveň vo štvrtok vyhlásil, že rozhodnutie ECB môže byť dočasné. "ECB môže svoje rozhodnutie zobrať späť v prípade, že sa grécka vláda dohodne s európskymi partnermi,“ uviedol Stournaras.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies