Štáty EÚ zablokovali vznik jednotného fondu ochrany vkladov

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 16:02 • 2 min
Štáty EÚ zablokovali vznik jednotného fondu ochrany vkladov

BRUSEL - Štáty EÚ zablokovali plán na zavedenie spoločného fondu ochrany bankových vkladov a vyzvali na hľadanie alternatív. Vyplýva to z dokumentu EÚ, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Krajiny EÚ rokujú o vzniku jednotného fondu ochrany vkladov (EDIS), ktorý by chránil vklady do výšky 100 tis. eur vo všetkých zúčastnených krajinách.


Európska komisia (EK) tento systém navrhla v novembri s tým, že zloženie národných zdrojov dokopy by znamenalo väčšiu ochranu klientov pri nižších nákladoch pre banky. Podľa EK by tak bol európsky finančný systém stabilnejší. Tento plán však nikdy nemal podporu Nemecka a ďalších štátov zo severu EÚ. V týchto krajinách vládnu totiž obavy, že by neprimerane doplácali na záchranu vkladov v iných krajinách. V návrhu dokumentu štáty žiadajú EK, aby znovu posúdila finančný dopad EDIS a prehodnotila "možné alternatívne možnosti“.


Text sa odvoláva na alternatívny plán "povinného úverovania“, ktorý by nahradil spoločný fond. Túto možnosť podporuje Nemecko. V rámci nej by národné fondy museli pomôcť bankám v iných krajinách, ak by nastala kríza likvidity, ktorá by sa dotkla vkladov. Jeden z predstaviteľov EÚ však uviedol, že "je nepravdepodobné, že by pomoc bola nepodmienečná“. Vznikajú tak pochybnosti o tom, či by takýto systém znamenal efektívnu ochranu vkladov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies