Štát má obrovskú sekeru, dodávateľom zdravotníckych pomôcok dlhuje viac ako 101 miliónov eur

NETKY.SK • 3 December 2020, 14:56 • 2 min
Štát má obrovskú sekeru, dodávateľom zdravotníckych pomôcok dlhuje viac ako 101 miliónov eur

BRATISLAVA - Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotného materiálu viac ako 101 miliónov eur. Ich pohľadávky sú po lehote splatnosti 295 dní.

slovakia

left justify in out

Ako uvádza Asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok, je nevyhnutné nastaviť fungovanie slovenského zdravotníctva tak, aby neprodukovalo sústavné a opakujúce sa zadlžovanie.

 

To totiž môže spôsobiť neudržateľnosť platobného systému a následného výpadku potrebného zdravotníckeho materiálu a zdravotníckych technológií.

 

Štát musí uhradiť svoje záväzky
Zadlžovanie nemocníc považuje asociácia za štrukturálny problém, ktorý sa nepodarilo systematicky vyriešiť ani jednej vládnej garnitúre. "Máme za to, že vláda doposiaľ neprijala ani nevytvorila žiadne opatrenia, ktoré by zamedzovali oneskoreniu platieb. My, zástupcovia spoločností združených v asociácii dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+ MED, sme pripravení na otvorený dialóg s predstaviteľmi štátu, s cieľom nájsť prijateľné riešenie tejto akútnej situácie, ktorej jediným východiskom je úhrada platieb voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok a otvorenie diskusie o štandardizácii podnikateľského prostredia v sektore zdravotníctva," konštatuje asociácia.

 

Vláda tento týždeň rozhodla, že na oddlženie nemocníc poskytne 575 miliónov eur. Cieľom je riešiť finančnú situáciu nemocníc vo vzťahu k ich veriteľom v oblasti existujúceho stavu záväzkov po lehote ich splatnosti a zamedziť ďalšiemu zadlžovaniu. Ostatné oddlženie zdravotníckych zariadení bolo schválené vládou ešte v roku 2017.

 

Pre nezaplatené faktúry hrozí kolaps nemocníc

"Takmer rok musíme udržať naše firmy, ktoré na Slovensku podnikajú a dodávajú zdravotnícke pomôcky v solídnej kondícii. Platiť dane, odvody či mzdy a to napriek tomu, že od obchodného partnera, ktorým je v tomto prípade štát, dostaneme úhradu za poskytované služby takmer po roku," povedala výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+ MED) Katarína Danková v septembri, kedy bol dlh vo výške približne 90 miliónov eur.

 

V tom čase upozornila na to, že hrozí kolaps nielen štátnym nemocniciam, ale aj ostatným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a dodávateľom zdravotníckych pomôcok.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ Pre poddimenzovaný rozpočet hrozí kolaps zdravotníctva, tvrdia najväčšie zdravotnícke organizácie
 

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona