Stalo sa 9. júna

NETKY.SK • 9 Jún 2012, 05:56 • 2 min
Stalo sa 9. júna

Stalo sa 9. júna - Life style Narodenia 1672 - narodil sa ruský cár Peter I.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1672 - narodil sa ruský cár Peter I. Veľký z rodu Romanovcov, syn cára Alexeja Michajloviča. Významný štátnik, vojvodca a diplomat. Zakladal metalurgické a textilné manufaktúry, zreformoval štátnu správu, podporoval rozvoj vedy a umenia. Počas 43-ročnej vlády sa mu podarilo urobiť z Ruska európsku veľmoc. V roku 1703 založil na Neve Petrohrad. Zomrel v roku 1725.
1781 - narodil sa britský technik a vynálezca George Stephenson. Priekopník železničnej dopravy, skonštruoval prvé parné lokomotívy, založil továreň na ich výrobu a staval železnice. Zomrel v roku 1848.
1955 - narodil sa český herec Jan Hrušínský, syn herca Rudolfa Hrušínskeho. Po vyštudovaní herectva hral v Ústí nad Labem, neskôr v Prahe v Realistickom divadle, v Divadle Na zábradlí, v Divadle v Řeznické, v Národnom divadle a ďalších. V roku 2002 založil Divadelnú spoločnosť Jana Hrušínského, ktorej domovskou scénou je pražské Divadlo na Jezerce. Diváci si ho môžu pamätať najmä z filmov Dívka na koštěti, Můj brácha má prima bráchu, Jak se budí princezny, Lásky mezi kapkami deště, Zastihla mě noc, Konec starých časů, Želary, Kráska v nesnázích, Občanský průkaz, Habermannův mlýn, Saxána a Lexikon kouzel. Veľmi často účinkuje tiež v televízii.
1961 - narodil sa kanadsko-americký herec Michael J. Fox. Známym sa stal účinkovaním v seriáli Family Ties, po ktorom sa predstavil v trilógii Návrat do budúcnosti. Okrem toho sa predstavil napr. aj v seriáloch Všetci starostovi muži, Zachráň ma alebo Dobrá manželka.
1963 - narodil sa americký herec Johnny Depp. Známy je najmä nekonvenčnými a excentrickými postavami ako napr. Sweeney Todd z adaptácie muzikálu Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street, Jack Sparrow zo série Piráti Karibiku alebo Willy Wonka z remakeu Charlie a továreň na čokoládu. Významnú časť jeho kariéry tvoria filmy, ktoré nakrútil s režisérom a blízkym priateľom Timom Burtonom: Nožnicovoruký Edward, Ed Wood, Ospalá diera, Charlie a továreň na čokoládu, Mŕtva nevesta Tima Burtona, Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street, Alica v krajine zázrakov, Temné tiene. Trikrát ho nominovali na Oscara, získal Zlatý glóbus a Screen Actors Guild Award. Z ďalších filmov: Čo žerie Gilberta Grapea, Mŕtvy muž, Donnie Brasco, Deviata brána, Čokoláda, Kokaín, Vtedy v Mexiku, Hľadanie Krajiny-Nekrajiny, Verejní nepriatelia, Imaginarium Dr. Parnassa, Turista a i.
1981 - narodila sa americká herečka Natalie Portman. Na filmovom plátne debutovala v roku 1994 vo filme Luca Bessona Leon. Známa je aj ako Padmé Amidala z prequelovej trilógie Hviezdnych vojen Georgea Lucasa. Hrala napríklad aj vo filmoch Všetci hovoria: Milujem ťa, Mars útočí!, Návrat do Cold Mountain, V ako Vendeta, Goyove prízraky, Paríž, milujem ťa, Moje čučoriedkové noci, Kráľova priazeň, Bratia, New York, milujem ťa, Thor, Hlavne nezáväzne a i. V roku 2005 získala Zlatý glóbus za vedľajšiu úlohu vo filme Na dotyk. Mimoriadny úspech jej prinieslo účinkovanie v psychologickom trileri z baletného prostredia Čierna labuť v réžii Darrena Aronofského. Za stvárnenie hlavnej úlohy získala okrem množstva iných ocenení aj Zlatý glóbus, britskú cenu BAFTA i Oscara.
Úmrtia
68 - rímsky cisár Nero spáchal samovraždu. Despotický vládca, milovník okázalých slávností, ktorý sám seba považoval za nadaného umelca a športovca. Narodil sa v roku 37.
1870 - zomrel anglický spisovateľ Charles Dickens. Z diela: Pamäti klubu Pickwickovcov, Oliver Twist, Život a dobrodružstvá Nicholasa Nicklebyho, Vianočná koleda, David Copperfield, Príbeh obchodného cestujúceho a i. Narodil sa v roku 1812.
Ostatné udalosti
1934 - v animovanom filme The Wise Little Hen sa po prvý raz objavil Káčer Donald.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies