Stalo sa 26. mája

NETKY.SK • 26 Máj 2012, 07:26 • 2 min
Stalo sa 26. mája

Stalo sa 26. mája - Life style Narodenia 1877 - narodila sa americká tanečnica Isadora Duncan.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1877 - narodila sa americká tanečnica Isadora Duncan. Reformátorka tanca. Inšpiroval ju prirodzený pohyb, antika a klasická hudba. Založila bezplatné školy tanca pre deti, najprv v Nemecku, neskôr v rôznych mestách Európy. Manželka ruského básnika Sergeja Jesenina. Zomrela v roku 1927.
1907 - narodil sa americký herec John Wayne. Bol označovaný za kráľa hollywoodskych westernov. V roku 1970 získal Oscara ako najlepší herec v hlavnej úlohe za účinkovanie vo filme Pravá statočnosť. Z ďalších filmov: Rio Bravo, El Dorado, Červená rieka, Na sever Aljašky, Muž, ktorý zastrelil Libertyho Valancea, Brannigan. Zomrel v roku 1979.
1919 - narodil sa kubánsky klavirista Rubén González. Svetoznámym sa stal v roku 1998 vďaka albumu Buena Vista Social Club a rovnomennému filmu nemeckého režiséra Wima Wendersa, ktorý mapoval históriu hudobníkov slávneho havanského džezového klubu. Zomrel v roku 2003.
1926 - narodil sa americký džezový trubkár a skladateľ Miles Davis, predstaviteľ cool džezu. Všeobecne považovaný za jedného z najvplyvnejších hudobníkov 20. storočia. Jeho diskografia pozostáva zo 48 štúdiových albumov, 53 živých nahrávok, 60 kompilácií, 17 box setov a 3 soundtrackov. V roku 2006 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Zomrel v roku 1991.
1949 - narodila sa americká herečka Pam Grier. Filmy: Foxy Brown, Pevnosť Apačov v Bronxe, Jackie Brownová a i.
1964 - narodil sa americký hudobník a herec Lenny Kravitz. Albumy: Let Love Rule, Mama Said, Are You Gonna Go My Way, Circus, 5, Lenny, Baptism, It Is Time for a Love Revolution, Black and White America. Je držiteľom siedmich cien Grammy. Zahral si vo filmoch Zoolander, Skafander a motýľ, Precious, Hry o život.
1966 - narodila sa britská herečka Helena Bonham Carter. Filmy: Izba s vyhliadkou, Lady Jane, Klub bitkárov, Planéta opíc, Veľká ryba , Mŕtva nevesta Tima Burtona, Charlie a továreň na čokoládu, Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street, Harry Potter a Fénixov rád, Harry Potter a Polovičný princ, Harry Potter a Dary smrti - 1., Harry Potter a Dary smrti - 2., Alica v krajine zázrakov, Temné tiene. Za výkony v snímkach The Wings of the Dove a Kráľova reč bola nominovaná na Oscara.
Úmrtia
2007 - pri automobilovej nehode v Nemecku zahynul futbalista Marek Krejčí. Svoju kariéru začal v Interi Bratislava, neskôr hral v Spartaku Trnava, Győri ETO FC a Artmedii Petržalka. V lete 2004 prestúpil do nemeckého Wacker Burghausen. Narodil sa v roku 1980.
2008 - zomrel americký režisér a herec Sydney Pollack. Autor desiatok úspešných filmov najrôznejších žánrov. V roku 1986 získal dva Oscary ako režisér a producent filmu Spomienky na Afriku. Ďalej nakrútil filmy: Lovci skalpov, Kone sa tiež strieľajú, Jeremiah Johnson, Takí sme boli, Tri dni Kondora, Elektrický jazdec, Tootsie, Havana, Firma, Sabrina, Náhodné stretnutie, Tlmočníčka a i. Pollack bol pôvodne herec, účinkoval napríklad vo filmoch: Smrť jej pristane, Manželia a manželky, Hráč, Eyes Wide Shut - Spaľujúca vášeň, Irónia osudu, Michael Clayton, Ako ukradnúť nevestu. Narodil sa v roku 1934.
Ostatné udalosti
1994 - Michael Jackson sa oženil Lisou Marie Presley. Sobáš sa konal v Dominikánskej republike. V januári 1996 Lisa Marie požiadala o rozvod.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies