Stalo sa 26. februára

NETKY.SK • 26 Február 2013, 08:29 • 2 min
Stalo sa 26. februára

Stalo sa 26. februára - Zaujímavosti Narodenia 1802 - narodil sa francúzsky romantický básnik, dramatik, prozaik a esejista Victor Hugo.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1802 - narodil sa francúzsky romantický básnik, dramatik, prozaik a esejista Victor Hugo. Jedna z najväčších postáv svetovej literatúry, predhovorom k dráme Cromwell získal vedúce postavenie v romantickom hnutí. Bol členom Francúzskej akadémie, na protest proti politike Napoleona III. odišiel do exilu. Po dvadsiatich rokoch sa vrátil späť do Francúzska. Jeho tvorba vyvrcholila v epopeji Legenda vekov. Autor divadelných hier: Kráľ sa baví, Lukrécia. Romány: Ruy Blas, Hernani, Chrám Matky božej v Paríži, Bedári, Robotníci mora, Posledný deň odsúdenca. Zomrel v roku 1885. 

1932 - narodil sa americký country spevák a hudobník Johnny Cash. K jeho najznámejším hitom patrili napríklad skladby Cry! Cry! Cry!, I Walk the Line, Ring of Fire, Man in Black. V roku 1980 sa stal ako 48-ročný najmladším žijúcim umelcom uvedeným do Siene slávy country hudby. Jeho druhou manželkou bola speváčka a textárka June Carter. Zomrel v roku 2003. 

1942 - narodil sa bývalý futbalista Jozef Adamec. Pôsobil ako útočník v kluboch Spartak Trnava, Dukla Praha, Slovan Bratislava. Mnohonásobný reprezentant Československa, štvornásobný kráľ československých ligových strelcov. 23. júna 1968 strelil ako prvý futbalista na svete v jednom zápase tri góly reprezentácii Brazílie. V súčasnosti je vyhľadávačom talentov a konzultantom v Spartaku Trnava. V ankete o futbalistu storočia na Slovensku obsadil za obrancom Jánom Popluhárom druhé miesto. 

1953 - narodil sa americký spevák a bojovník za ľudské práva Michael Bolton, vl. m. Michael Bolotin. Preslávil sa napríklad baladami How Am I Supposed To Live Without You?, When A Man Loves A Woman či Said I Loved You...But I Lied. Okrem hudby sa venuje i charite. V roku 1993 založil nadáciu Michael Bolton Foundation, v súčasnosti Michael Bolton Charities, ktorá pomáha týraným ženám a zneužívaným deťom. 

1971 - narodila sa americká speváčka a herečka Erykah Badu, vl. m. Erica Abi Wright. Albumy: Baduizm, Mama's Gun, Worldwide Underground, New Amerykah Part One (4th World War), New Amerykah Part Two (Return of the Ankh). Zahrala si v snímkach Blues Brothers 2000, Pravidlá muštárne a House of D. 

Úmrtia 

1986 - zomrel český dirigent Karel Vlach. Od roku 1938 viedol vlastný tanečný orchester, ktorý zásadne ovplyvnil vývoj českej populárnej a džezovej hudby. Orchester mal stálych spevákov - Yvettu Simonovú a Milana Chladila, spolupracovali s ním však tiež ďalší významní interpreti českej populárnej hudby. Narodil sa v roku 1911. 

1996 - zomrel skladateľ Svetozár Stračina, autor štylizovanej ľudovej hudby. Komponoval pre súbory Lúčnica a SĽUK. Tiež sa výrazne zaslúžil o rozvoj filmovej hudby, tvoril scénickú hudbu k divadelným, rozhlasovým a televíznym hrám. Narodil sa v roku 1940. 

2011 - zomrel český novinár a autor kníh o holokauste Arnošt Lustig. Ako tínedžera ho transportovali do Buchenwaldu a Osvienčimu a keď ho vlak viezol do ďalšieho koncentračného tábora v Dachau, utiekol a na konci druhej svetovej vojny sa vrátil do Prahy. Mnoho jeho diel vrátane kníh Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou či Tma nemá stín napísal počas pobytu v nacistických táboroch alebo krátko po tom, ako ich opustil. Po vojne študoval žurnalistiku, pracoval v rôznych periodikách, rozhlase a ako scenárista. V roku 1968 odišiel z Československa. Žil v Izraeli, Juhoslávii a USA. Do Čiech sa pravidelne vracal po novembri 1989. Jeho román Krásné zelené oči bol v roku 2003 nominovaný na prestížnu Pulitzerovu cenu. V roku 2008 mu udelili Cenu Franza Kafku. Mnoho jeho diel bolo sfilmovaných. Narodil sa v roku 1926. 

Ostatné udalosti 

1993 - bombový útok na Svetové obchodné centrum v New Yorku si vyžiadal sedem ľudských životov a vyše 1000 zranených.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies