Stalo sa 21. novembra

NETKY.SK • 21 November 2012, 08:07 • 2 min
Stalo sa 21. novembra

Stalo sa 21. novembra - Life style 21.

slovakia

left justify in out

img

 21. novembra 
   Svetový deň pozdravov 
   Narodenia 
   1922 - narodil sa divadelný a televízny režisér Tibor Rakovský. Dlhoročný režisér Činohry Slovenského národného divadla (SND), venoval sa tiež ochotníckemu divadlu a réžii v rozhlase. Pôsobil ako pedagóg na VŠMU. Zomrel v roku 1982. 
   1945 - narodila sa americká herečka a režisérka Goldie Hawn. V roku 1970 získala Oscara ako najlepšia herečka vo vedľajšej roli filmu Kaktusový kvet a v roku 1981 bola nominovaná za hlavnú úlohu v snímke Vojačka Benjaminová. Ďalej účinkovala napríklad vo filmoch Vták na drôte, Smrť jej pristane, Všetci hovoria: Milujem ťa, Klub odložených žien a i. 
   1965 - narodila sa islandská speváčka a herečka Björk, celým menom Björk Gudmundsdóttir. Začínala v skupine The Sugarcubes. Po jej rozpade v roku 1992 odštartovala sólovú kariéru a úspech dosiahla už s prvým albumom Debut. Z ďalších nahrávok: Post, Homogenic, Vespertine, Medúlla, Volta, Biophilia a i. Hrala vo filmoch Pret-a-Porter a hlavnú úlohu stvárnila v úspešnej hudobnej dráme Larsa von Triera Tanečnica v tme. Na svojom konte má 13 nominácií na hudobné ceny Grammy, dve nominácie na Zlatý glóbus, jednu nomináciu na Oscara, získala dve Európske filmové ceny, ocenenie pre najlepšiu herečku na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes a ďalšie. 
   1979 - narodila sa herečka Zuzana Kanócz. Vyštudovala VŠMU v Bratislave, hosťuje v Divadle Andreja Bagara v Nitre a tiež v bratislavských divadlách. Z filmografie: Kruté radosti, Román pro ženy, Nebo, peklo, zem. 
   1985 - narodila sa kanadská speváčka Carly Rae Jepsen. V roku 2007 skončila na treťom mieste v šou Canadian Idol a o rok neskôr vydala debutový album Tug Of War, s ktorým však nezaznamenala výraznejší úspech. Slávu jej priniesla až skladba Call Me Maybe, s ktorou dobyla britský aj americký singlový rebríček. Pieseň pochádza z EP nahrávky Curiosity a nachádza sa aj na jej druhej štúdiovke Kiss. 
   Úmrtia 
   1986 - zomrel herec Ctibor Filčík, významný predstaviteľ slovenského divadelníctva. Bol členom Slovenského komorného divadla v Martine, bratislavskej Novej scény a v roku 1951 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla. Spolupracoval najmä s režisérom Jozefom Budským. Najvýznamnejšie postavy stvárnil v inscenáciách Diabol a Pánboh, Ujo Váňa, Rómeo a Júlia, Vojna a mier, Zbojníci, Polnočná omša. Jeho poslednou úlohou bola postava starého umierajúceho herca v hre Garderobier. Z filmografie: Kapitán Dabač, Námestie svätej Alžbety, Skrytý prameň, Mŕtvi učia živých. Pôsobil tiež v televízii, rozhlase a ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení. Narodil sa v roku 1920. 
   2000 - zomrel český atlét Emil Zátopek. Štvornásobný olympijský víťaz, ktorý sa do olympijskej histórie zapísal najmä vystúpením na OH 1952 v Helsinkách, keď v priebehu 8 dní vyhral tri vytrvalostné behy (5000 m, 10 000 m a maratón). Trikrát zvíťazil v ankete o najlepšieho športovca sveta (1949, 1951 a 1952). Štartoval na troch olympijských hrách a získal na nich štyri zlaté a jednu striebornú medailu. Svetový rekord prekonal na rôznych tratiach 18-krát, trikrát bol majstrom Európy. V r. 1975 sa stal laureátom medzinárodnej Ceny Fair play. V rôznych anketách na prelome rokov 1999 a 2000 sa objavoval medzi najlepšími športovcami a atlétmi storočia na svete. Narodil sa v roku 1922. 
   2008 - zomrel džezový hudobník Jozef "Dodo" Šošoka. Začiatkom 60. rokov založil Slovenské džezové kvinteto aj kvarteto, spolupracoval s mnohými svetovými džezmenmi a s hudbou precestoval veľkú časť sveta. Jeho zbierka bubnov, perkusií, hrkálok, ozvučných paličiek a ďalších bicích nástrojov patrí k najväčším na svete. Žil v Piešťanoch, kde v roku 2005 založil medzinárodný festival International Jazz Piešťany. Narodil sa v roku 1943. 
   Ostatné udalosti 
   1990 - Mick Jagger sa oženil s Jerry Hall.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies