Stalo sa 21. januára

NETKY.SK • 21 Január 2013, 08:11 • 2 min
Stalo sa 21. januára

Stalo sa 21. januára - Life style Narodenia 1885 - narodil sa taliansky letec a konštruktér vzducholodí Umberto Nobile.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 

1885 - narodil sa taliansky letec a konštruktér vzducholodí Umberto Nobile. V roku 1926 preletel s nórskym bádateľom Roaldom Amundsenom a Američanom Lincolnom Ellsworthom na vzducholodi Norge severný pól. V roku 1928 dosiahol na vzducholodi pól opäť, na spiatočnej ceste však havaroval a časť posádky zahynula. Pri hľadaní členov výpravy zahynul Roald Amundsen. Nobile zomrel v roku 1978. 

1905 - narodil sa francúzsky módny návrhár Christian Dior. Jeho salón od roku 1947 rozhodujúcim spôsobom ovplyvňoval svetovú módu. Zomrel v roku 1957. 

1921 - narodila sa herečka Mária Prechovská. Študovala na Reinhardtovom divadelnom seminári vo Viedni. Hrala v Akademickom divadle v Trnave a od roku 1945 bola členkou Činohry v SND v Bratislave. Najvýraznejšie sa prejavila ako Doňa Inéz v hre Don Gil autora Tirsa de Molina, Rozalinda v Shakespearovej komédii Ako sa vám páči a ako Martha v hre Edwarda Albeeho Kto sa bojí Virginie Wooolfovej?. Rozáliu vo Zvonovom Tanci nad plačom hrala aj v Divadle národov v Paríži. Hrala v snímkach: Panna zázračnica, Veselé panie z Windsoru, Biela stužka v tvojich vlasoch a i. Uplatnila sa tiež v rozhlase. Zomrela v roku 1995. 

1934 - narodila sa česká speváčka Eva Olmerová. Pôsobila v divadle Semafor a v divadle Rokoko. Vydala napríklad albumy Jazz Feelin', Zahraj i pro mne, Vítr rváč, Dvojčata, Svíčka a stín. Zomrela v roku 1993. 

1941 - narodil sa španielsky tenorista Plácido Domingo. Spolu s Lucianom Pavarottim a Josém Carrerasom tvoril svetoznáme populárne trio tenorov. 

1950 - narodil sa britský spevák Billy Ocean, vl. m. Leslie Charles. Držiteľ ceny Grammy za pieseň Caribbean Queen. Vydal albumy ako napr. Suddenly, Love Zone, Tear Down These Walls, Time to Move One, Because I Love You. 

1956 - narodila sa americká herečka Geena Davis. Známa je predovšetkým z filmu Thelma a Louise režiséra Ridleyho Scotta. Za úlohu Thelmy bola nominovaná na Oscara a dostala taliansku filmovú cenu David di Donatello. V roku 1989 získala Oscara za stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme Náhodný turista. Hrala v hororovej komédii Beetlejuice, v športovej dráme Veľké víťazstvo, v satirickej komédii Hrdina proti svojej vôli, v romantickej komédii Len nestratiť reč a ďalších filmoch, napríklad Tootsie, Angie, Dlhý bozk na dobrú noc, Myšiak Stuart Little a jeho pokračovaniach. 

1962 - narodila sa francúzska herečka Marie Trintignant. Účinkovala napríklad vo filmoch Ženská záležitosť, Krídla slávy, Milenci z Pont-Neuf, Betty, Udavač, Princ z Pacifiku, Harrisonove kvety a i. Dcéra herca Jean-Louisa Trintignanta a jeho druhej manželky, režisérky Nadine Trintignant. Zomrela 1. augusta 2003 po tom, ako ju zbil jej priateľ Bertrand Cantat. 

1976 - narodila sa britská speváčka Emma Bunton, členka dievčenskej skupiny Spice Girls. Ako sólová interpretka vydala albumy A Girl Like Me, Free Me, Life In Mono. 

2000 - v Rožňave sa narodili siamské dvojčatá Andrejka a Lucka Tóthové. V marci 2000 ich úspešne operoval lekársky tím Kliniky detskej chirurgie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) pod vedením profesora Jaroslava Simana, čím sa stali prvými úspešne oddelenými siamskými dvojčatami na Slovensku. 

Úmrtia 

1862 - zomrela česká spisovateľka Božena Němcová, vl. m. Barbora Novotná. Je považovaná za zakladateľku novodobej českej prózy. Jej najznámejším dielom je román Babička. Ďalšie diela: Podhorská vesnice, V zámku a podzámčí, Dlouhá noc, Obrázek vesnický a iné. Narodila sa v roku 1820. 

1950 - zomrel anglický prozaik George Orwell, vl. m. Eric Arthur Blair. Autor alegoricko-satiristických románov o totalitných režimoch: Zvieracia farma a 1984. Ďalšie diela: Barmské dni, Ako som strieľal slona a iné eseje, Nad vodu a chytiť dych, Farárova dcéra. Narodil sa v roku 1903. 

1983 - zomrela česká herečka Dana Medřická. Pôsobila v divadlách v Brne, Plzni, v Mestských divadlách pražských, v rokoch 1959 - 1983 bola členkou Činohry Národného divadla v Prahe. Patrila k najvýznamnejším hereckým osobnostiam českého divadla. Hrala aj vo filmoch napr. Měsíc nad řekou, Ošklivá slečna, Lidé z maringotek a v televízii Romeo a Julie na konci listopadu, Taková normální rodinka, Byl jednou jeden dům, Nemocnice na kraji města. Narodila sa v roku 1920. 

Ostatné udalosti 

1911 - po prvý raz sa konali automobilové preteky Rally Monte Carlo. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies