Stalo sa 15. júla

NETKY.SK • 14 Júl 2012, 21:13 • 2 min
Stalo sa 15. júla

Stalo sa 15. júla - Life style Narodenia 1933 - narodil sa horolezec Ivan Gálfy.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1933 - narodil sa horolezec Ivan Gálfy. Ako vedúci absolvoval prvé československé expedície na Nanga Parbat (1969 a 1971), Makalu (1973 a 1976), Jannu (1979 a 1981) a v roku 1987 na Mount Everest. Do Horskej služby nastúpil v roku 1954 a od roku 1976 zastával post náčelníka. V rokoch 1983 - 1988 pôsobil ako predseda Československého horolezeckého zväzu. Zomrel v roku 2011.
1934 - narodila sa herečka Eva Krížiková. Od roku 1954 je členkou Činohry Slovenského národného divadla (SND). Vyniká ako interpretka komediálnych i tragických postáv, v mnohých divadelných a filmových úlohách uplatnila svoj temperament a zmysel pre humor. V súčasnosti účinkuje v SND napríklad v hrách Rozbitý džbán a Anna Kareninová. Nevyhýba sa ani malým divadelným scénam. V Štúdiu L+S hrala po boku českého herca Bronislava Poloczeka v hre Ondreja Šulaja O pejskovi a mačičke. V roku 2001 získala Cenu Jozefa Kronera za postavu Nancy, ktorú stvárnila v hre Edwarda Albeeho Pobrežie v bratislavskom Divadle a.ha. Účinkovala napríklad vo filmoch Štvorylka, Kapitán Dabač, Rača, láska moja, Suzanne a mnohých televíznych filmoch a inscenáciách. V roku 2003 ju uviedli do televíznej Siene slávy. Jej manželom bol herec a spevák František Zvarík.
1961 - narodil sa americký herec Forest Whitaker. Známym sa stal hlavnou rolou v životopisnej hudobnej dráme Bird alebo akčnou kriminálnou drámou Ghost Dog - Cesta samuraja. Jeho dosiaľ najväčším úspechom je však stvárnenie ugandského diktátora Idiho Amina v snímke Posledný škótsky kráľ, ktorá mu v roku 2007 vyniesla Oscara, cenu BAFTA i Zlatý glóbus. Účinkoval aj vo filmoch Čata, Farba peňazí, Hra na plač, Mutant, Telefónna búdka, Uhol pohľadu, Repo Man a mnohých ďalších. Venuje sa aj produkcii a réžii, nakrútil napríklad film Láska na stráženie.
1966 - narodila sa francúzsko-švajčiarska herečka Irene Jacob. Narodila sa v Paríži, no vyrastala v Ženeve, kde tiež študovala herectvo. V štúdiách pokračovala aj v Paríži a v Londýne a vo svete filmu debutovala účinkovaním vo filme Louisa Malla Dovidenia, chlapci, ktorý bol nominovaný na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film a v kategórii scenár. Známa je predovšetkým z filmov poľského režiséra Krzysztofa Kieslowského Dvojaký život Veroniky, za ktorý získala Zlatú palmu v Cannes a Tri farby: Červená, ktorý jej vyniesol nomináciu na cenu BAFTA. Za oba tieto filmy bola tiež nominovaná na francúzsku filmovú cenu Cézar. Z ďalších filmov: Za mrakmi, Othello, Inkognito, Šerifovia, Hra na špiónov, Nové Francúzsko, Prach času. Venuje sa aj divadelnému herectvu.
1973 - narodil sa bulharský herec Ivan Barnev, známy najmä vďaka hlavnej úlohe v českom filme Obsluhoval jsem anglického krále režiséra Jiřího Menzla.
1973 - narodil sa jamajský reggae spevák Buju Banton, vlastným menom Mark Anthony Myrie. Na svojom konte má zatiaľ desať štúdiových albumov, pričom za nahrávku Rasta Got Soul získal nomináciu na cenu Grammy v kategórii najlepší reggae album. Od júna 2010 si odpykáva desaťročný trest odňatia slobody za úmysel prechovávania a distribúcie kokaínu.
1984 - narodila sa zjazdová lyžiarka Veronika Zuzulová. Juniorská majsterka sveta v slalome z roku 2002. V sezóne 2007/2008 tretia najlepšia slalomárka v hodnotení Svetového pohára. V pretekoch SP v slalome skončila štyrikrát druhá a sedemkrát tretia. V roku 2010 vyhrala prvé halové majstrovstvá Európy v slalome vo francúzskom Amnéville a na ZOH vo Vancouveri obsadila 10. miesto. Slovensko reprezentovala aj na ZOH 2002 v Salt Lake City a ZOH 2006 v Turíne. Členka VŠC Dukla Banská Bystrica, odmalička ju trénuje otec Timotej Zuzula.
Úmrtia
1997 - talianskeho módneho návrhára Gianniho Versaceho zastrelili na schodoch pred jeho vilou v Miami Beach na Floride. Pôvodne architekt, od mladosti sa ale venoval móde. Navrhoval i kostýmy pre divadlo, operu a balet, jeho modely nosili najbohatšie ženy sveta. Narodil sa v roku 1946.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies