Stalo sa 1. októbra

NETKY.SK • 30 September 2012, 19:15 • 2 min
Stalo sa 1. októbra

Stalo sa 1. októbra - Life style 1903 - narodil sa americký klavirista židovského pôvodu Vladimir Horowitz, jeden z najslávnejších interpretov klasicko-romantickej hudby.

slovakia

left justify in out

img

1903 - narodil sa americký klavirista židovského pôvodu Vladimir Horowitz, jeden z najslávnejších interpretov klasicko-romantickej hudby. Od roku 1925 žil v exile v Nemecku, vo Francúzsku a od roku 1940 v New Yorku. Zomrel v roku 1989. 

1930 - narodil sa francúzsky herec Philippe Noiret. Začínal v divadle, pôsobil aj v Théâtre National Populaire. Vo filme hral od konca 40. rokov, napríklad Zazie v metre, Sedemkrát žena, Veľká žranica, Stará puška, Nežné kura, Ukradli torzo Jupitera!, Afričan, Prehnití, Prehnití proti prehnitým, Tango, Příliš hlučná samota, Poštár, Super prehnití a mnohých iných. Za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme Kino Raj bol dostal cenu BAFTA. Nositeľ ocenenia Rytier čestnej légie za zásluhy o francúzsku kultúru. Zomrel v roku 2006. 

1931 - narodil sa český herec, spevák, skladateľ, textár a režisér Jiří Suchý. Spoluzakladal pražské divadlo Na zábradlí, no jeho meno je spojené najmä s divadlom Semafor, na ktorého založení sa spolupodieľal v roku 1959. Bol blízkym spolupracovníkom skladateľa Jiřího Šlitra, s ktorým zložili hity ako Babetta, Jó, to jsem ještě žil, Klokočí, Malé kotě, Pramínek vlasů či Včera neděle byla. Spoluautor mnohých muzikálov, poetických programov a filmov, autor filmovej hudby, tiež poviedkových a spomienkových kníh. Hral napr. vo filmoch Konkurs, Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v šantánu. V súčasnosti je riaditeľom Semaforu. 

1935 - narodila sa britská herečka Julie Andrews. Známa je predovšetkým z muzikálov. V roku 1965 získala Oscara získala za hlavnú úlohu v muzikáli Mary Poppins. Ďalej účinkovala v muzikáloch a filmoch Zvuk hudby, Roztrhnutá opona, Správne dievča, Miláčik Lili, Ružový panter opäť zasahuje, Viktor, Viktória, To je život!, Duet pre jedného, Denník princeznej, Žiť naplno, Denník princeznej 2: Kráľovstvo v ohrození, Začarovaní a i. Je tiež autorkou detských kníh a venuje sa práci pre UNICEF. 

1970 - narodila sa česká speváčka Ilona Csáková. V rokoch 1987 až 1992 bola členkou skupiny Laura a její tygři. V roku 1993 vydala debutový sólový album Kosmopolis. Niekoľkokrát obsadila popredné priečky v ankete Český slavík. Jej najpredávanejším albumom bol Modrý sen z roku 1998. Účinkovala napríklad aj v muzikáloch Kleopatra, Mistr Jan Hus alebo Golem. 

Úmrtia 

2004 - zomrel americký fotograf Richard Avedon, jeden z najuznávanejších portrétistov. Portrétoval stovky politikov, umelcov, vedcov rovnako ako aj obyčajných ľudí. Okrem toho sa venoval umeleckej a módnej fotografii. Narodil sa v roku 1923. 

Ostatné udalosti 

1890 - v Kalifornii založili Yosemitský národný park s rozlohou 3080 kilometrov štvorcových. Od roku 1984 patrí k lokalitám svetového dedičstva UNESCO. 

1970 - na Greenwood Memorial Cemetery neďaleko Seattlu pochovali Jimiho Hendrixa.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies