ČSSD žiada okamžité odvolanie námestníka ministra financií Bartáka

NETKY.SK • 12 November 2010, 13:09 • 2 min
ČSSD žiada okamžité odvolanie námestníka ministra financií Bartáka

ČSSD žiada okamžité odvolanie námestníka ministra financií Bartáka

slovakia

left justify in out

img

Opozičná Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) dnes vyzvala predsedu vlády Petra Nečasa, aby sa zasadil o okamžité odvolanie námestníka ministra financií Martina Bartáka (ODS) z funkcie.
      Barták, ktorý bol v minulosti námestníkom ministerky obrany a neskôr aj sám viedol toto ministerstvo, čelí vážnemu obvineniu z korupcie. Vysoký štátny úradník pred dvoma rokmi údajne požadoval milióny dolárov za to, že pomôže automobilke Tatra vyriešiť jej spor so subdodávateľom, spoločnosťou Praga. Spor totiž ohrozoval kontrakt Tatry s ministerstvom obrany na dodanie stoviek kusov nákladniakov za 2,5 miliardy Kč (100 miliónov eur).
      Paradoxom je, že Barták má na ministerstve financií ako námestník na starosti aj boj proti praniu špinavých peňazí. Po voľbách a vzniku koaličnej vlády sa mal Barták stať námestníkom ministra vnútra, ale minister Radek John sa proti tomu kategoricky postavil. Dôvodom bola sporná povesť Bartáka, ktorého médiá podozrievajú, že na ministerstve obrany manipuloval s viacerými zbrojnými zákazkami.
      "Dá sa hovoriť o mafii zbrojných zákaziek, ktorá má významné pozície v štruktúrach súčasnej vlády," konštatoval dnes predseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Reagoval tak na obvinenie zo strany bývalého amerického veľvyslanca v ČR a člena vedenia automobilky Tatra Williama Cabanissa, že vo februári 2008 mu Barták v USA v súkromnom rozhovore povedal, že by za úplatok dokázal problémy odstrániť. Svedectvo Cabanissa, ktoré priniesol denník Mladá fronta dnes (MFD), potvrdil aj ďalší účastník rozhovoru, prezident americkej pobočky spoločnosti Tatra Duncan Sellars.
      "Námestník navrhoval, že za istú čiastku vo výške miliónov dolárov by sa problémy s Pragou mohli vyriešiť. Bolo to neprípustné," uviedol Sellars. Obaja americkí podnikatelia sú ochotní svoje svedectvo potvrdiť aj českej polícii.
      Barták sa stretol s Cabanissom a Sellarsom v USA, kam pricestoval ako člen oficiálnej českej delegácie vedenej premiérom Mirkom Topolánkom. Korupčný návrh mal zaznieť 26. februára 2008, iba deň pred tým, ako českého premiéra a jeho delegáciu prijal vtedajší prezident USA George W. Bush.
      Námestník Barták obvinenie z korupcie odmietol, ale okolnosti komentovať nechcel. Naopak, novinárov z MFD obvinil z vyvolania "účelovej štvavej kampane".
      O korupčnej ponuke od Bartáka Američania bezprostredne po schôdzke informovali českého šéfa spoločnosti Tatra Ronalda Adamsa. Ten vysvetlil, prečo obvinenie z korupcie zverejnili aj po viac ako dvoch rokoch.
      "Nemali sme to komu povedať. Nebolo jasné, kto všetko je do korupcie zapletený. Teraz, keď sa v Česku zmenila vláda, je boj s korupciou vrcholným záujmom. A už sme toho mali jednoducho dosť. Snáď sa to bude vyšetrovať a snáď aj niekoho potrestajú," uviedol Adams. Kontrakt na stovky nových nákladných áut Tatra pre českú armádu už skončil. Posledné vozidlá armáda odobrala v polovici decembra 2009. Za nákladniaky ministerstvo obrany, respektíve český štát zaplatil celkovo 2,7 miliardy Kč (108 miliónov eur).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies