Srdce má vlastnú hlavu

NETKY.SK • 23 Január 2020, 07:14 • 2 min
Srdce má vlastnú hlavu

„Každé srdce má dve časti – tú, čo pumpuje, a tú, čo ľúbi." Je neuveriteľné, čo všetko sa dá povedať o srdci, a to nielen z hľadiska medicíny, ale aj z toho ľudského.

slovakia

left justify in out

Že sa mu nedá rozkázať, a namiesto toho, aby mu vládol človek, ono prevláda nad ním. Že má vlastnú hlavu, ktorá má celkom iné pravidlá, často sú v protiklade s vopred nalinkovaným plánom. Že vzoprieť sa mu znamená podliehať ľútosti a potom sa odsúdiť na neustále vypytovanie sa, čo by mohlo byť, keby... Že sa vie rýchlo rozbúšiť pre niekoho iného, pričom pôvodcu zrýchleného tepu ani nemusí poznať.

 

Charles Martin napísal o srdci celú knihu. Keď svrčky plačú je dielo naozaj pozoruhodné, do ktorého autor vložil ten svoj životodarný orgán a vylial dušu do každého i toho jednoslabičného slova.

 

img

 

Predurčený na...
Reese bol spočiatku obyčajný chlapec, ktorý pravidelne navštevoval školu, plnil si povinnosti a žil pod dohľadom rodičov. Jedno stretnutie s Emmou, krehkou dievčinou, ale všetko obrátilo na prach. Zrodilo sa hlboké priateľstvo, do ktorého smel byť zapojený aj Emmin brat a detstvo vďaka tomu chutilo tak sladko ako ružová vata napichnutá na dlhej paličke.

 

Potom sa dostavila zlá správa a Reese sa dopočul, že Emma je vážne chorá. Jej mama mu s prihliadnutím na vek a okolnosti stručne vysvetlila, že má dieru v srdci, a preto je potrebné na ňu dohliadať.


Od toho obdobia bolo jasné, že Reese je predurčený na to, aby miloval a chránil Emmu a aby sa z neho stal kardiochirurg.

 

Irónia života
Reese dospieval, čítal odborné publikácie, prospieval v štúdiu, vyskúšal to i ono, dosiahol nevýdaný úspech v oblasti medicíny a oženil sa s Emmou.


Vravelo sa o ňom, že je lekár so zázračnými rukami a on taký aj bol.

 

img


Ktovie, koľko životov by ešte zachránil, koľko sŕdc by sa v jeho dlani zacelilo a koľkým rodinám by vrátil vieru v domov, keby sa nevzdal poslania. Reese sa dobrovoľne odvrátil od toho, čím bol a vydal sa na útek pred sebou samým. To bolesť srdca, ona ho k tomu dohnala, to ona ho odsúdila na šialenca bez cieľa. Nemohol pokračovať v záchrane iných existencií, keď stratil tú, na ktorej mu najväčšmi záležalo. Emmino srdce viac nebilo, jej hruď sa nedvíhala a neklesala, viečka sa jej netrepotali v spánku. A tak sa vzdal.

 

Nedá sa to poprieť
Čím viac sa ale pokúšal zatajiť identitu, tým viac ho prezrádzal čin za činom. Maskoval si nielen zovňajšok, ani vnútro neostalo odhalené. A on len bežal a bežal, úporne zapieral, hoci to bolo márne. Dielňa, ktorá mala slúžiť na majstrovanie, na prvý pohľad vyvolávala dojem operačnej sály, akonáhle sa ocitol v blízkosti raneného, ochotne vytasil vedomosti a okolie len šokovane civelo na šikovnosť prstov. Odkiaľ to má, pýtali sa ho. On iba krútil hlavou, vraj to raz či dvakrát už robil.


Možno by sa skrýval donekonečna, keby mu do života nevbehlo opäť jedno dievčatko, ktorého zdravie viselo na vlásku.
Dá Reese prednosť tajomstvu pred zmyslom toho, čomu kedysi tak veril?


Keby ste si v priebehu života mali prečítať iba jeden jediný román a po zvyšok času literatúru zďaleka obchádzať, nech je to tento. Ak sa sústredí srdcom, dá sa počuť niečo nezvyčajné. Psssst, to svrčky plačú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies