Srbský a český premiér rokovali v Belehrade, a to predovšetkým o migrácii

NETKY.SK • 2 September 2015, 08:33 • 2 min
Srbský a český premiér rokovali v Belehrade, a to predovšetkým o migrácii

BELEHRAD - Dvojdňovú návštevu Srbska začal dnes rokovaniami s predsedom tamojšej vlády Aleksandarom Vučičom český premiér Bohuslav Sobotka. Praha ponúkla pri tejto príležitosti pomoc 10 miliónov Kč pri riešení utečeneckej krízy, čo by podľa Vučičových slov malo pomôcť predovšetkým policajným zložkám. Informoval o tom internetový server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Hosť z Prahy po bilaterálnych rokovaniach so srbským premiérom uviedol: "Sme schopní ponúknuť expertov na riešenie otázky migrácie, adresátom finančnej pomoci je srbská vláda, pričom budú dohodnuté konkrétne projekty", na ktoré sa peniaze využijú.


Minister vnútra ČR Milan Chovanec dodal, že česká strana je pripravená na spoluprácu i na technickú, personálnu a materiálnu pomoc. Praha vyslala do Srbska už skôr styčných dôstojníkov, ktorí by mali priebežne monitorovať migračné vlny a informovať o ich trende s predstihom.


Srbsko sa podľa Vučičových slov snaží pomôcť utečencom v rámci svojich možností, zabezpečiť pre nich základné životné potreby, ako aj lekárske prehliadky. Medzi migrantmi však nie je záujem o azyl v tejto postjuhoslovanskej republike, požiadali oň iba rádovo desiatky z nich.


Predseda srbskej vlády pripomenul, že problém poznajú v Srbsku ešte z čias rozpadu niekdajšej Juhoslávie a vedia, aké nešťastie predstavuje. "My to jednoducho vydržíme, usilujeme sa robiť, čo je v našich silách," cituje server Vučičove slová.


Bohuslav Sobotka aj v Belehrade zopakoval, že jeho krajina si neželá rozklad Schengenu, ale vníma nevyhnutnosť riešiť situáciu na starom kontinente spoločnými silami. "Je treba sa zamerať na situáciu v Sýrii a jej okolí, v Líbyi a na pomoc krajinám na hraniciach Schengenu," vyhlásil a dodal: "Európa by mala konať rýchlejšie, efektívnejšie a zaujímať sa, čo sa deje pred hranicami únie a čo tieto konflikty vyvolalo".


Srbsko-české rokovania, ktorým dominovala problematika migrácie, sa dotkli aj možnosti rozšírenia dvojstrannej spolupráce v ekonomickej oblasti, o čom svedčí aj skupina troch desiatok podnikateľov sprevádzajúca vládnych činiteľov, či pomoci Prahy Belehradu v jeho úsilí začleniť sa do Európskej únie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies