Srbská polícia zakázala demonštrácie pri príležitosti výročia Srebrenice

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 17:21 • 2 min
Srbská polícia zakázala demonštrácie pri príležitosti výročia Srebrenice

BELEHRAD - Srbská polícia zakázala dnes všetky verejné zhromaždenia plánované v Belehrade pri príležitosti 20. výročia srebrenického masakru, ktoré pripadá na sobotu.

slovakia

left justify in out

Najväčšiu zo siedmich zakázaných demonštrácií na podporu obetí zvolala skupina približne 40 mimovládnych organizácií. Organizátori boli združení pod hashtagom #sedamhiljada (sedemtisíc), čo symbolizuje približný počet obetí masakru uvádzaný srbskými mimovládnymi organizáciami. 


Účastníci demonštrácie mali v pláne ľahnúť si do belehradských ulíc na ilustráciu rozsahu tejto tragickej udalosti. Dôvodom zákazu zhromaždení boli obavy rezortu vnútra z možných konfliktov medzi demonštrantmi a ich odporcami.


Srebrenica je mesto vo východnej časti Bosny a Hercegoviny, kde počas občianskej vojny v roku 1995 armáda tamojšej srbskej väčšiny povraždila približne 8000 bosnianskych Moslimov - chlapcov a mužov. 


Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v roku 2007 rozhodol, že išlo o genocídu. Mnohí v Srbsku a Republike Srbskej (srbská entita v Bosne a Hercegovine) to však stále odmietajú s tým, že mnoho mužov zomrelo v boji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies