ŽSR získali od Moody's opäť rating A1

NETKY.SK • 10 August 2011, 10:39 • 2 min
ŽSR získali od Moody's opäť rating A1

ŽSR získali od Moody's opäť rating A1

slovakia

left justify in out

img

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) získali opäť rating emitenta A1 a dlhodobý lokálny rating Aaa.sk, ktorý im udelila spoločnosť Moody's Investors Service.
      "Rating ŽSR na úrovni ratingu vlády SR (A1/stabilný) odráža špecifický právny charakter a ekonomické postavenie spoločnosti, ktorý momentálne neumožňuje privatizáciu, vylučuje úpadok spoločnosti a naopak garantuje mandát ŽSR ako poskytovateľa verejných služieb," informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.
      "Rating Aaa.sk sa darí Železniciam Slovenskej republiky obhajovať pravidelne od roku 2006. Jeho opätovné získanie je potvrdením stability, dôveryhodnosti a perspektívy najväčšej slovenskej firmy, ako aj jej strategický význam ako manažéra železničnej infraštruktúry," uviedol generálny riaditeľ ŽSR Vladimír Ľupták.
      "Vo svete bolo viac ratingov znížených než zvýšených. To, že si ŽSR udržali svoje hodnotenie je pozitívna správa pre všetkých obchodných partnerov a banky, s ktorými ŽSR spolupracujú," uviedol riaditeľ pobočky Moody's Investors Service v strednej Európe Petr Vinš.
      Vplyv na hodnotenie spoločnosti mal aj nový systém spoplatnenia železničnej infraštruktúry zavedený od roku 2011, ktorý významne zvyšuje transparentnosť, jasnosť a predvídateľnosť regulačného režimu i mechanizmu určovania traťových poplatkov, pretože presne stanovuje mechanizmy cenotvorby na dlhšie obdobie. Spolu s nedávno schváleným Programom revitalizácie železničných spoločností podporeným úspornými opatreniami zavedenými spoločnosťou sa tak významne zlepší finančná výkonnosť ŽSR a zaistí sa spoločnosti vyrovnané hospodárenie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies