BRATISLAVA – Strava pacienta s onkologickým ochorením môže výrazne ovplyvniť priebeh liečby, ale aj vznik nádorov. Približne jedna tretina všetkých nádorových ochorení má súvislosť s tým, čo jeme.
Vo veľa prípadoch môže ísť o nadmerný príjem potravy, najmä tukov a mäsa a nedostatočný príjem zeleniny a ovocia. Pri niektorých nádorových ochoreniach je teda pravdepodobne možné správnou výživou vzniku nádora predísť alebo ho aspoň oddialiť.
Ak už k rakovine došlo, ani potom dôležitosť vhodnej stravy neustupuje do pozadia. Výživa zlepšuje nielen kvalitu života chorého, ale pomáha mu dobre zvládnuť náročnú onkologickú liečbu a tak ako chirurgickú a biologickú, tak liečbu žiarením a chemoterapiu. Ďalej pomáha dodržať dávky a intervaly liečby, znižuje počet akútnych hospitalizácií aj počet pridružených infekcií. Naopak podvýživa všetko uvedené zhoršuje a tým ovplyvňuje prognózu ochorenia.
Pre každého pacienta by mal byť jedálniček tvorený individuálne. Človek, ktorý trpí nechutenstvom by mal jesť čokoľvek, čo mu chutí, dôležité je aby jedol dostatočné množstvo. Pacient podstupujúci hormonálnu liečbu by sa mal vyvarovať napr. mastným jedlám, nadbytku sladkých jedál a všetkému, čo môže podporovať vznik obezity a následne metabolického syndrómu.
Všeobecne však platí, že diéta by mala byť vyvážená, pestrá, s dostatkom bielkovín a ostatných živín. Je dôležité nezabúdať aj na dostatočné množstvo tekutín a primeraný pohyb.
K vzniku nádorových bujnení vedú priamo či nepriamo karcinogény, ktoré môžu byť chemické, fyzikálne, biologické či genetické. Počas života sa s nimi stretávame aj v bežných situáciách. Niektorým z nich nie sme schopný sa vyvarovať, uvádza sa však, že zdravým životným štýlom môžeme riziká znížiť. Napríklad karcinóm prostaty je hormonálne závislý nádor a je známe, že jeho tvorbu môže ovplyvniť vysokoenergetická strava a vysoký príjem tukov.
K prevencii vzniku nádorových ochorení dopomáhajú látky, ktoré pôsobia antioxidačne. Tie sa objavujú v potravinách ako je zelený čaj či paradajky.
Potraviny prospievajúce zdraviu:
Paradajky – obsahujú vzácny lykopén-látku, ktorá telo chráni pred rakovinovým bujnením.
Zelený čaj – podporuje imunitu.
Brokolica, kapusta, karfiol, kaleráb – všetky si aj po krátkej tepelnej úprave zachovajú vzácne antioxidanty, ktoré brzdia množenie a rast rakovinových buniek.
Zeler – detoxikuje a obsahuje niekoľko druhov protirakovinových látok.
Cesnak – vďaka vysokému obsahu flavonoidov pôsobí antioxidačne a má pozitívny vplyv na organizmus.
Biely jogurt – obsahuje látky, ktoré pôsobia preventívne.
Šošovica, fazuľa a hrach – sú plné proteínov, vitamínov a minerálov a obsahujú vysoké množstvo vlákniny.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies