SPP si uplatňuje právo na kompenzácie pre krátenie dodávok plynu

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 15:20 • 2 min
SPP si uplatňuje právo na kompenzácie pre krátenie dodávok plynu

BRATISLAVA - Akciová spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) má podľa zmluvy o dodávke plynu v prípade krátenia dodávok právo na kompenzácie.

slovakia

left justify in out

"Toto právo si aj uplatňujeme," potvrdil pre TASR hovorca SPP Michal Holeš v reakcii na medializované informácie, že európski obchodníci s plynom, vrátane českých, prišli na spôsob, ako na rusko-ukrajinskej kríze ľahko zarobiť veľké peniaze.

 

Portál iHNed dnes informoval, že európske plynárenské spoločnosti vedeli, že ruský štátny gigant Gazprom im plyn objednaný navyše, ale v súlade s dodávateľskými zmluvami, v dôsledku sporov s Ukrajinou nedodá. Za nedodaný plyn inkasujú od Gazpromu penále.

 

Dodávky Gazpromu do strednej Európy klesli vlani v poslednom kvartáli medziročne o polovicu. Ide pritom o nezanedbateľné sumy. "Pokuta môže byť až v hodnote ceny plynu, ktorý Gazprom nedodal," uviedol pre denník Hospodářské noviny zdroj z českej spoločnosti, ktorá s plynom obchoduje.

 

Zmluvy s Gazpromom podľa neho umožňujú odberateľom objednávať navyše až pätinu bežného množstva plynu. Pokiaľ by to všetci jeho európski zákazníci využili, na pokutách by Gazprom za uplynulý polrok mohol prísť o stovky miliónov dolárov.

 

Jeden z najväčších energetických koncernov v Európe nemecký RWE denníku potvrdil, že odškodnenie od Rusov dostal. "Gazprom neplnil dôsledne svoje zmluvné záväzky, dostávali sme kompenzácie. Z dôvodu citlivosti témy to však nebudeme ďalej komentovať," uviedol hovorca spoločnosti Michael Murphy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies