Spoznajte dedinu v africkej Keni, kde žijú iba samé ženy a muži tam majú zakázaný prístup

NETKY.SK • 6 Júl 2023, 10:30 • 2 min
Spoznajte dedinu v africkej Keni, kde žijú iba samé ženy a muži tam majú zakázaný prístup

SAMBURU COUNTY - Miesto pre ženy od žien: To predstavuje Umoja, africká dedina v Samburu County, severná Keňa. Veľmi sa podobá iným kmeňovým osadám alebo tzv. manyattám – s okolitými trávnymi porastmi a chatrčami, kde je spoločný život normou – teda až na jednu vec. Nemajú k nej prístup muži.

slovakia

left justify in out

Umoja je slovo v jazyku Kiswahili pre jednotu a je zrejmé, že táto koncepcia je jadrom tejto komunity. Založená v roku 1990 ako útočisko pre ženy v Samburu, ktoré unikli násiliu založenému na rodovej príslušnosti, je domovom pre ženy všetkých vekových skupín. Mužom je zakázaný vstup s cieľom vytvoriť bezpečný priestor pre dievčatá a ženy, ktoré prežili sexuálne násilie a zneužívanie, či už zo strany ich rodín, ako aj pre tie, ktoré utekajú z detských manželstiev alebo mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

 

Ghanský fotograf Paul Ninson sa prvýkrát dozvedel o ženách z dediny Umoja z blogu a v roku 2017 sa rozhodol odísť do Kene, aby túto dedinu fotografoval, čiastočne preto, že mal pocit, že tieto príbehy je potrebné rozpovedať z (afrického) hľadiska. Bez predchádzajúceho kontaktu so ženami sa vydal na cestu naslepo, pričom poznal len všeobecnú polohu dediny.

 

Prvých pár členov Umoja pochádzalo zo vzdialených Samburu dedín rozptýlených po celom údolí Rift Valley. Presné počty nie sú celkom známe, ale vo tejto, dá sa povedať, samostačnej dedine sa nachádza asi 50 rodín zložených zo žien a ich detí, ktorí vzdelávajú svojich obyvateľov o právach žien a násiliu založenom na pohlaví. Všetky mužské deti žien môžu žiť v dedine, až pokým nebudú mať 18 rokov.

 

Fotograf Paul Ninson hovorí, že získanie prístupu bolo veľmi zložité, a ženy ho privítali len po vysvetlení účelu jeho návštevy, pričom dodali, že boli „veľmi, veľmi šťastní“, keď im ukázal fotografie, ktoré urobil.

 

Životný štýl tých, ktorí tam žijú, je skromný, ženy pracujú, aby si zarobili na jedlo a vzdelávacie zdroje pre deti v dedine a pre niektoré ženy samotné. Asi kilometer od Umoja sa nachádza kemping, kde sa zdržiava veľa turistov, ktorí navštívia región, aby preskúmali slávnu rezerváciu divokej prírody Maasai Mara. Turistom, ktorí chcú navštíviť Umoju, sa účtuje malý vstupný poplatok a môžu si kúpiť prepracované korálkové šperky a iné ručne vyrobené produkty od žien Samburu.

 

Storytelling komunity

 

„Village with no men“ je jedna z niekoľkých sérií fotografií od Ninsona, ktorý povedal, že sa snaží zachytiť obrázky, ktoré „zvyšujú povedomie o sociálnych, environmentálnych alebo politických otázkach a inšpirujú ľudí, aby konali, provokovali myšlienky a diskusiu o dôležitých témach."

 

Rozhodol sa cestovať do iných afrických krajín, aby sa podelil o „nevypovedané príbehy o ľuďoch na kontinente“ – súčasť toho, čo nazýva „komunitným storytellingom“ (alebo komunitným prerozprávaním príbehov, ak chcete)

Po rozšírení svojho portfólia s fotografiami, ktoré fotil okolo Ghany, Kene a Etiópie, išiel Ninson v roku 2019 do New Yorku študovať do Medzinárodného centra fotografie, kde úzko spolupracoval s priateľom a mentorom Brandonom Stantonom zo storytellingovej platformy „Humans from New York“.

 

Brandon Stanton povedal pre americký portál CNN, že bol inšpirovaný talentom a zanietením Ninsona od jeho prvého stretnutia v Gane v roku 2016, keď Ninson zdieľal svoju túžbu stať sa profesionálnym fotografom. Zatiaľ čo Ninson tvrdí, že sa počas toho obdobia veľa naučil zo spolupráce so Stantonom, Stanton dodal, že Ninsonova viera je pre neho silným príkladom, opisujúc ho ako svojho „duchovného poradcu.“

 

Najväčšia africká fotografická knižnica

 

Práve pri skúmaní New Yorku ešte ako študent začal Ninson zhromažďovať fotografie „písané Afričanmi o Afričanoch“ – knihy, ku ktorým Afričania doma nemali prístup, povedal Ninson.

 

Ninson sa rozhodol, že ich kúpi čo najviac, aby ich poslal do Ghany, a nechá si ich vo svojom byte, kým mu nedôjde priestor a nezoženie si skladovaciu jednotku. Napokon s podporou Stantona a platformy Humans of New York získal viac ako 1 milión dolárov na financovanie prvej etapy Dikan Center v hlavnom meste Ghany Accra – najväčšej africkej fotografickej knižnice a vizuálneho vzdelávacieho priestoru, ktorá sa otvorila v decembri 2022.

Stanton, ktorý sa zúčastnil otvorenia Dikan Center, povedal, že sledovanie Ninsona pri výstavbe centra bolo „neskutočné.“„Vstúpil do vedúcej úlohy tak ľahko a intuitívne. Toľko ľudí, ktorí sa s ním stretnú, odídu s pocitom, akoby stretli budúceho vodcu Ghany,“ povedal Stanton a dodal, že „(Ninson) bol taký úspešný pri spustení Dikanského centra, že sa často prehliada, že je to elitný fotograf.“

 

Ninson povedal, že Dikan, čo znamená „prevziať vedúcu úlohu“ v jazyku Twi, je priestorom, ktorý už začal učiť iných fotografov a storytellerov na kontinente prostredníctvom seminárov a prednášok, ponúkajúc bezplatné využívanie rozsiahlej knižnice fotokníh a organizujúc výstavy fotografií.

 

Jeho cieľom, povedal Ninson, je „spojiť ľudí navzájom a so svetom okolo nich“ a plánuje sa do budúceho roka vrátiť do Umoje. „Verím v silu rozprávania príbehov,“ dodal. „Má moc spojiť ľudí a pomôcť nám vidieť svet novými a neočakávanými spôsobmi.“

 

Pozrite si aj ďalšie Ninsonove fotografie z dediny Umoja v galérii nižšie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
CNN, Global Citizen / Marek Nemček Foto: Paul Ninson
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies