Spomaľovanie českého exportu môže ovplyvniť aj Slovensko

NETKY.SK • 26 Január 2018, 07:46 • 2 min
Spomaľovanie českého exportu môže ovplyvniť aj Slovensko

BRATISLAVA - Slovenská a česká ekonomika sú obchodne úzko prepojené, a preto môže spomaľovanie českého exportu v poslednom období ovplyvniť aj hospodárstvo SR.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je, že Česko je dôležitým obchodným partnerom Slovenska, zhodujú sa zástupcovia zamestnávateľov a podnikateľov na Slovensku. "Viacero slovenských firiem je subdodávateľom českých firiem, napríklad pre Škodu. Spomaľujúci český export preto môže spomaliť aj export zo Slovenska," zdôvodnil Peter Kremský, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS).

 

Česko je významný obchodný partner Slovenska a export do ČR stúpal mierne aj v minulom roku, priblížil Kremský. Generálna riaditeľka Eximbanky Monika Kohútová doplnila, že za 11 mesiacov roka 2017 sa slovenský vývoz tovaru medziročne zvýšil o 7,2 %. Podobná situácia ako v Česku môže podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislava Machunku nastať aj na Slovensku, pretože ekonomiky oboch krajín sú obchodne veľmi úzko prepojené.

 

"Keďže ČR je jedným z najdôležitejších obchodných partnerov SR, predpokladáme, že uvedená situácia bude mať dopad na hospodárstvo SR, ktorý však v súčasnosti nie je možné nijako kvantifikovať," konštatovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

 

Slovensku hrozí podobný scenár podľa riaditeľa PAS aj preto, že mzdy stúpajú, v SR je jedno z najvyšších odvodových zaťažení v Európe, taktiež vysoké ceny energií a vysoké administratívne náklady. "Preto sa konkurencieschopnosť slovenských firiem a prevádzok zahraničných firiem znižuje a v prípade krízy hrozí prudký prepad ekonomiky," dodal.

 

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) však na základe výsledkov prieskumu tvrdí, že očakávaný rýchly rast nominálnych miezd v SR nemusí viesť k zníženiu konkurencieschopnosti, ak tento rast bude sprevádzaný zodpovedajúcim nárastom produktivity práce. OECD predpokladá, že konkurencieschopnosť Slovenska sa v najbližších dvoch rokoch výraznejšie nezmení.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies