Spolupráca Holandska a SR pri ochrane novinárov je veľmi praktická

NETKY.SK • 26 Február 2023, 10:30 • 2 min
Spolupráca Holandska a SR pri ochrane novinárov je veľmi praktická

Haag - Intenzita spolupráce medzi Holandskom a Slovenskom pri ochrane novinárov má jedinečný charakter, zameriava sa totiž nielen na diskusie o ochrane novinárov, ale aj na praktické kroky.

slovakia

left justify in out

V Haagu to  uviedol Youssef Louakili, riaditeľ útvaru médií a kreatívneho priemyslu holandského ministerstva vzdelávania, kultúry a vedy. Louakili pred niekoľkými dňami navštívil Slovensko pri príležitosti predstavenia iniciatívy Bezpečná.Žurnalistika.sk. Na projekte sa podieľa Investigatívne centrum Jána Kuciaka, Reportéri bez hraníc, holandské veľvyslanectvo na Slovensku a tiež holandský systém na ochranu novinárov PersVeilig. V rámci projektu bude fungovať aj webstránka, kde budú môcť novinári nahlasovať útoky či hrozby namierené proti nim. Ako uviedol Louakili, okrem Slovenska spolupracuje Holandsko pri ochrane novinárov aj so susedným Belgickom a spúšťa tiež spoluprácu so Španielskom. Spolupráca so Slovenskom je však veľmi konkrétna – nie je iba filozofická, ale aj praktická, zdôraznil Louakili na stretnutí so slovenskými novinármi. Dodal, že holandská vláda spolupracuje so slovenským ministerstvom kultúry prostredníctvom holandského veľvyslanectva. Ako pokračoval, Slovensko a Holandsko sú susedmi v medzinárodnom Indexe slobody tlače za rok 2022. Slovensko je na 27. mieste, Holandsko o jednu priečku nižšie. Pripomenul, že podobne ako na Slovensku, aj v Holandsku došlo v uplynulých rokoch k vražde investigatívneho novinára. V júli 2021 sa stal obeťou streľby reportér Peter de Vries, ktorý sa zaoberal niektorými závažnými zločinmi vrátane vrážd či únosov. V Holandsku medzitým spustili projekty na zvýšenie bezpečnosti novinárov vrátane školení pre nich, aby takéto prípady nahlasovali. Podľa Wima Hoornhouta z holandskej polície prípady hrozieb vyhodnocuje polícia a v prípade potreby prideľuje novinárom ochranku. Niektorí novinári ju majú nepretržite už niekoľko rokov a v najvážnejších prípadoch policajti vopred kontrolujú trasu, kadiaľ sa novinár plánuje pohybovať. Louakili vidí aj súvis medzi hrozbami voči novinárom a polarizáciou v spoločnosti vrátane slovných útokov na novinárov. V Holandsku okrem iného spustili diskusie, v rámci ktorých sa majú naučiť deti i dospelí rozoznať dôveryhodné informácie od dezinformácií. V tejto súvislosti prijali v auguste minulého roka zákon o občianskom vzdelávaní. Téme dezinformácií sa majú osobitne venovať aj školy, pričom u žiakov neskôr prebehne monitoring nadobudnutých zručností. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies