Spolu s Českom si skontrolujeme údaje o občanoch z obdobia ČSFR

NETKY.SK • 4 September 2013, 09:40 • 2 min
Spolu s Českom si skontrolujeme údaje o občanoch z obdobia ČSFR

BRATISLAVA - Slovensko a Česká republika by si mali navzájom pozrieť do evidencií obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Cieľom je zistiť štátne občianstvo u tých občanov bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, u ktorých nie je v evidencii obyvateľov Slovenska alebo ČR uvedený údaj o ich súčasnom štátnom občianstve. Zároveň by sa takýmto porovnaním dalo zistiť prípadné úmrtie takýchto osôb. Vyplýva to z Návrhu na uzavretie Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o spolupráci na úseku evidencie obyvateľov a rodných čísel, ktorú dnes na svojej 72. schôdzi prerokuje vláda. Návrh tiež počíta s porovnaním údajov v registroch rodných čísel oboch krajín, aby sa zabezpečila správnosť a úplnosť údajov, týkajúcich sa rodných čísiel pridelených na území oboch štátov pred 1. januárom 1993.

Podľa návrhu zmluvy by sa malo porovnanie uskutočniť automatizovane na samostatnom výpočtovom zariadení, ktoré bude oddelené od informačných systémov, na ktorých sú vedené evidencie obyvateľov a registre rodných čísel Slovenska a Česka. Porovnanie údajov o štátnom občianstve sa má uskutočniť jednorazovo, pri rodných číslach návrh pripúšťa aj opakovanie. Z materiálu taktiež vyplýva, že Slovensko a Česko uznávajú rodné čísla pridelené na území druhej zmluvnej strany pred 1. januárom 1993. Musia však spĺňať podmienku jedinečnosti a ich tvar musí zodpovedať požiadavkám vnútroštátnych právnych predpisov. Medzištátny dokument tiež pripúšťa vzájomné poskytovanie údajov z evidencií obyvateľov pre vyhľadávanie vlastníkov nehnuteľností. Pred ratifikáciou zmluvy prezidentom SR sa vyžaduje súhlas Národnej rady Slovenskej republiky. 

Kabinet posúdi aj návrh na uzavretie medzivládnej dohody o spolupráci v boji proti nedovolenému obchodovaniu s drogami medzi Slovenskom a Uzbekistanom. V návrhu bilaterálnej zmluve sa uvádza, že oba štáty sa rozhodli užšie vymedziť oblasť spolupráce v tejto oblasti. Návrh obsahuje podmienky spolupráce, ako napríklad výmenu rôznych druhov informácií alebo spoluprácu pri rozvoji prevencie drogovej závislosti, nových spôsobov liečby drogovo závislých, či pomoc pri výcviku personálu a vytvorenie priameho prepojenia medzi medicínskymi a vedeckými výskumnými ústavmi. 

Ministri by mali odsúhlasiť účasť slovenskej delegácie na medzivládnom prípravnom stretnutí a na diplomatickej konferencii Minamatského dohovoru o ortuti 7. až 11. októbra v japonských mestách Kumamoto a Minamata. Podpisom Minamatského dohovoru o ortuti vyšle Slovensko signál o našom zámere aktívne riešiť problematiku ortuti a prispieť tak na celosvetovej úrovni k zníženiu jej emisií. 

Generálny prokurátor dal na rokovanie vlády návrh, aby bola zrušená staršia úloha predložiť novelu zákona o prokuratúre, ako aj zákona o prokurátoroch a právnych čakateľov. Táto legislatíva sa mala podľa pôvodného plánu predložiť vláde v júni. Prokuratúra však upozorňuje, že ústavný súd v roku 2011 pozastavil účinnosť viacerých ustanovení novely zákona o prokuratúre, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. V merite veci však ešte nebolo rozhodnuté. „Právny názor Ústavného súdu Slovenskej republiky považuje Generálna prokuratúra Slovenskej republiky za dôležitý pre ukončenie legislatívnych prác týkajúcich sa postavenia, pôsobnosti, práv a povinností generálneho prokurátora a ostatných prokurátorov,“ zdôvodnila prokuratúra svoj návrh na zrušenie legislatívnej úlohy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies