Spevácky zbor Apollo bodoval na festivale v španielskom Lloret de Mar

NETKY.SK • 27 September 2023, 13:00 • 2 min
Spevácky zbor Apollo bodoval na festivale v španielskom Lloret de Mar

BRATISLAVA - Spevácky zbor Apollo z Bratislavy bodoval na medzinárodnom hudobnom festivale Canco Mediterrania 2023 v španielskom meste Lloret de Mar. "V konkurencii 19 zborov z Indonézie, Faerských ostrovov, Venezuely, Českej republiky, Poľska a Španielska získal dve zlaté pásma a zároveň dve špeciálne ocenenia Grand Prix - najlepší zbor festivalu," uviedol pre agentúru TASR Július Žatko, výkonný riaditeľ speváckeho zboru.

slovakia

left justify in out

Žatko spresnil, že speváci zo Slovenska pod vedením Milana Kolenu získali zlaté pásmo a prvé miesto v kategórii sakrálna hudba, zlaté pásmo a druhé miesto v kategórii folklórna hudba. Zároveň im patria dve hlavné ceny Grand Prix - najlepší zbor festivalu.

 

Zbor sa medzinárodnému publiku prezentoval klenotmi slovenskej folklórnej tvorby v zborovej úprave autorov. Zaznela zborová tvorba Eugena Suchoňa, Ivana Hrušovského, Miroslava Šmída a ďalších, ale aj sakrálne diela slovenských a svetových hudobných skladateľov. "Hudba má aj vďaka podobným stretnutiam potenciál aj v týchto pohnutých časoch spájať národy. Myslím, že sme naším koncertným programom obohatili ostatných, zároveň sme aj my mali možnosť spoznať prístup k zborovej práci v iných častiach sveta. Vznikla tak zaujímavá farebná mozaika, kde každý zbor vyplnil svoju hudobnú farebnú plochu," zhodnotil Žatko.

V poradí 12. ročník medzinárodného súťažného festivalu speváckych zborov Canco Mediterrania v španielskom meste Lloret de Mar sa konal 18. až 24. septembra.


Spevácky zbor Apollo vznikol v roku 1995 ako vysokoškolský zbor, v ktorom spievali študenti z celého Slovenska študujúci na vysokých školách v Bratislave. Za krátky čas sa vypracoval na reprezentatívny zbor Slovenska, ktorý získal rad súťažných ocenení. Vystupuje na podujatiach doma i v zahraničí. Repertoár zameriava na súčasnú sakrálnu a ľudovú slovenskú zborovú tvorbu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies