Špecialisti v pražskom IKEM-e transplantovali po prvý raz v Česku tenké črevo

NETKY.SK • 18 December 2014, 22:00 • 2 min
Špecialisti v pražskom IKEM-e transplantovali po prvý raz v Česku tenké črevo

PRAHA - Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe uskutočnil prvú transplantáciu tenkého čreva na území Českej republiky. Informáciu dnes bez ďalších podrobností priniesli české elektronické médiá s odvolaním sa na hovorkyňu IKEM-u Veroniku Velcovú.

slovakia

left justify in out

Tento druh transplantácie patrí podľa odborníkov medzi najkomplikovanejšie, čo súvisí s viacerými faktormi. Na jednej strane má mnoho pacientov za sebou už viacero chirurgických zákrokov v brušnej dutine, čo znamená množstvo zrastov a zmenšenú prístupnosť, na strane druhej je tenké črevo významným imunitným orgánom v ľudskom tele, čo predstavuje hrozbu silnej reakcie na darované tkanivo.

 

Špecialisti z IKEM-u, ktorí iba nedávno informovali, že v spolupráci s kolegami z Fakultnej nemocnice v Prahe-Motole realizovali unikátnu "dvojtransplantáciu" srdca a pľúc u 34-ročného muža sužovaného cystickou fibrózou, sa podľa dostupných informácií pripravovali na transplantáciu tenkého čreva niekoľko rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies