Španielsko je pripravené požiadať o pomoc, aby ECB kupovala jeho dlh

NETKY.SK • 16 Október 2012, 11:52 • 2 min
Španielsko je pripravené požiadať o pomoc, aby ECB kupovala jeho dlh

Španielsko je pripravené požiadať o pomoc, aby ECB kupovala jeho dlh - Svet Žiadosť sa však odkladá z dôvodu potrieb iných štátov eurozóny. Madrid zmenil postoj a už nemá problém so žiadosťou o pomoc.

slovakia

left justify in out

img

Žiadosť sa však odkladá z dôvodu potrieb iných štátov eurozóny. Madrid zmenil postoj a už nemá problém so žiadosťou o pomoc.

Španielsko je pripravené požiadať o finančnú pomoc, aby Európska centrálna banka (ECB) mohla začať nakupovať španielske dlhopisy. Žiadosť sa však odkladá z dôvodu potrieb iných štátov eurozóny.

Madrid zmenil postoj a už nemá problém so žiadosťou o pomoc. Analyzuje a čaká na vývoj externých faktorov, napríklad, ako to ovplyvní iné krajiny, ako je Taliansko.

Predstaviteľ španielskeho ministerstva hospodárstva povedal pre britský denník Financial Times (FT), že Španielsko nepotrebuje peniaze z eurovalu. Žiadosť o pomoc chce podať len preto, aby splnilo podmienky, ktoré stanovila ECB pre intervenciu na dlhopisovom trhu. Nákup dlhopisov zo strany ECB by mal pomôcť stlačiť úročenie španielskeho dlhu.

Najprv sa však Španielsko musí dohodnúť s európskymi partnermi o načasovaní. Hlavným dôvodom odkladu žiadosti o pomoc teda nie je neochota španielskej vlády, ktorá by sa obávala politických dôsledkov. Niektorí európski politici doteraz prejavovali znechutenie zo zdanlivej neochoty vlády premiéra Mariana Rajoya prijať zahraničnú finančnú pomoc.

Žiadosť o pomoc ako posledná možnosť


Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dal jasne najavo, že žiadosť Španielska o pomoc považuje za poslednú možnosť. Berlín sa obáva dôsledkov na ostatné slabšie členské štáty eurozóny. Odborníci sa rozchádzajú v názore, aký by to malo vplyv napríklad na Taliansko. Niektorí tvrdia, že by to znížilo úročenie talianskeho dlhu. Naopak, ďalší veria, že trh by okamžite tlačil na Rím, aby tiež požiadal o pomoc.

Španielska vláda nemá pocit, že by sa bezprostredne musela rozhodnúť, či požiada o pomoc. Výnosy španielskych dlhopisov od leta prudko klesli a Madrid môže počkať, či sa bude úročenie jeho dlhu ďalej znižovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies