Španieli zatkli Maročana, ktorého podozrievajú, že je osamelým vlkom IS

NETKY.SK • 30 November 2016, 17:20 • 2 min
Španieli zatkli Maročana, ktorého podozrievajú, že je osamelým vlkom IS

MADRID - Španielska polícia zatkla dvoch Maročanov podozrivých zo stykov s Islamským štátom (IS). Jeden z nich podľa nej na internete intenzívne študoval možnosti, ako uskutočniť útoky na civilistov v mene tejto ozbrojenej extrémistickej skupiny. Oznámilo to dnes španielske ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

Uviedlo, že muž si celé hodiny pozeral rôzne videá týkajúce sa IS a ďalej ich šíril. Prejavoval údajne fanatizmus, ktorý zodpovedá profilu nebezpečného "osamelého vlka", zverbovaného na uskutočnenie útokov. Podľa tlačovej agentúry AP Maročana zatkli v jeho bydlisku v meste Aranjuez, ktoré leží neďaleko od Madridu smerom na juh.

 

Ministerstvo uviedlo, že veľká časť materiálu, ktorý muž dostal a posielal ďalej, sa týkala zabitého vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina a štyroch extrémistov, ktorí sa vyhodili do vzduchu v Španielsku v roku 2004 pri útokoch na vlaky v Madride.

 

Neskôr ministerstvo informovalo o zatknutí ďalšieho Maročana, ktorý nedávno odcestoval do Turecka, aby sa pripojil v Sýrii k IS, ale turecké orgány ho zadržali a poslali späť. Tohto muža zatkli v meste Irun a vyšetrujú ho pre šírenie propagandy IS: vychvaľoval útoky a tých, ktorí odcestovali, aby bojovali pre IS.

 

Španielska polícia zatkla od roku 2015 spolu 170 ľudí, ktorých podozrieva z príslušnosti k islamistickým extrémistickým skupinám, informovalo ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies