Sonda Opportunity objavila na Marse kameň, ktorý bol asi v kontakte s vodou

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 08:00 • 2 min
Sonda Opportunity objavila na Marse kameň, ktorý bol asi v kontakte s vodou

WASHINGTON - Starnúca sonda Opportunity objavila na Marse jeden zo svojich najdôležitejších nálezov: kameň, ktorý obsahuje podľa vedcov veľké množstvo ílovitého materiálu.

slovakia

left justify in out

Jeho prítomnosť je znakom toho, že kameň prišiel do dlhodobého kontaktu s tečúcou vodou. Informoval o tom dnes spravodajský server stanice BBC. Sonda Opportunity nachádza síce podobné kamene a ďalšie dôkazy o prítomnosti vody už od svojho pristátia na Marse v roku 2004 - rozdiel medzi najnovším nálezom a tými z minulosti je však najmä v tom, že do tejto chvíle väčšina podobných objavov ukazovala kontakt s tekutinou s veľmi nízkym pH, teda s kyselinou. "Ílovité materiály sa však majú tendenciu usádzať pri oveľa neutrálnejšom pH. Toto je voda, ktorú by ste mohli piť. Toto je voda, ktorá bola oveľa priaznivejšia napríklad pre probiotickú chémiu - ten druh chémie, ktorý by mohol viesť k vzniku života," povedal Steve Squyres, výskumný vedúci projektu tejto sondy z americkej vesmírnej agentúry NASA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies