Sonda Curiosity je na Marse už päť rokov

NETKY.SK • 7 August 2017, 00:02 • 2 min
Sonda Curiosity je na Marse už päť rokov

WASHINGTON – Uplynulo už päť rokov odvtedy, ako 5. augusta 2012 pristála na Marse sonda Curiosity. Svoju hlavnú úlohu už síce splnila, no červenú planétu skúma aj naďalej, pripomenul v uplynulých dňoch na svojej webstránke americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

slovakia

left justify in out

"Misia splnila svoj hlavný cieľ za menej než rok. Zistila, že prostredie prastarého jazera ponúkalo podmienky potrebné na život – vodu, iné kľúčové chemické zložky a zdroj energie," uviedla NASA. Curiosity je mobilné laboratórium, ktoré vedci vyslali na Mars v rámci misie Mars Science Laboratory (MSL). Jeho hlavným cieľom bolo zistiť, či na tejto planéte bol alebo mohol existovať život.

 

V roku 2013 narazila sonda Curiosity na Marse na pozostatky jazera, v ktorom bola v minulosti voda. Sonda na mieste objavila organické stopy staré miliardy rokov. Ich pôvod je doposiaľ predmetom skúmania, no naznačili, že na planéte mohol byť život.

 

"Má pred sebou ešte ďalšie ciele a bude pokračovať v skúmaní toho, ako sa toto obývateľné prostredie menilo," vysvetlila NASA ďalšie úlohy misie Curiosity. Sonda meria tri metre, váži 900 kilogramov, má šesť kolies na ohybných ramenách, robotickú ruku pre odber vzoriek a množstvo prístrojov na skúmanie a analýzu prostredia Marsu. Poháňa ju slnečná energia získavaná solárnymi článkami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies