Somálsko privíta Erdogana deň po útoku pred hotelom s Turkmi

NETKY.SK • 23 Január 2015, 09:09 • 2 min
Somálsko privíta Erdogana deň po útoku pred hotelom s Turkmi

MOGADIŠO - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok pricestuje do somálskeho Mogadiša bez ohľadu na samovražedný bombový útok, ktorý počas predchádzajúceho dňa otriasol priestranstvom pred hotelom, kde sa ubytovali v predstihu členovia tureckej delegácie.

slovakia

left justify in out

Výbuch žiadneho z nich nezranil, vyžiadal si však životy najmenej troch Somálčanov. K štvrtkovej udalosti sa prihlásila nábožensko-extrémistická skupina aš-Šabáb, ktorá návštevu z Turecka vo svojom vyhlásení nespomenula. Erdogan sa v čase útoku nachádzal v etiópskej Addis Abebe. V Somálsku ho privítali naposledy v auguste 2011, keď bol ešte tureckým premiérom a dlhodobo nestabilnú krajinu navštívil ako prvý štátnik z mimoafrickej krajiny za posledných takmer 20 rokov.

Somálsko sa po zosadení prezidenta Siyaada Barreho v roku 1991 dlho zmietalo v politickom chaose. Nástup nového vedenia podporovaného medzinárodným spoločenstvom v roku 2012 ukončil prechodné obdobie, keď chudobná krajina nemala skutočnú centrálnu vládu. Veľké časti Somálska sú však naďalej pod vplyvom súperiacich militantných skupín, na ktoré má vláda iba obmedzený dosah.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies