Snemovňa lordov: Británia môže odísť z EÚ bez toho, aby musela únii platiť

NETKY.SK • 4 Marec 2017, 13:51 • 2 min
Snemovňa lordov: Británia môže odísť z EÚ bez toho, aby musela únii platiť

LONDÝN - Británia môže odísť z Európskej únie bez toho, aby musela "za rozvod" zaplatiť 60 miliárd eur, ktoré od nej Brusel údajne požaduje.

slovakia

left justify in out

V dnes zverejnenej správe to odporúča parlamentný výbor Snemovne lordov.
 

Britská vláda je v "silnom" právnom postavení, aby mohla ignorovať uvedenú žiadosť EÚ, ak sa rokovania o tzv. brexite napokon skončia bez dohody, napísal vo svojej správe výbor Snemovne lordov pre finančné záležitosti EÚ.

 

Premiérka Theresa Mayová uviedla, že chce do konca mesiaca aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa oficiálne začne dvojročný proces vyjednávania o uvoľnení Británie z EÚ.

 

Londýn a Brusel sa rozchádzajú v názore na britské finančné záväzky voči EÚ. Európska komisia údajne od Británie požaduje vysoké jednorazové odstupné v rámci rokovaní o uzavretí nových obchodných a finančných vzťahov s ostrovnou krajinou.

 

"Dospeli sme k záveru, že ak sa nedosiahne dohoda, prestanú sa na Britániu vzťahovať všetky právne predpisy Európskej únie a Spojené kráľovstvo nebude mať vynútiteľnú povinnosť zaplatiť vôbec nijaký finančný príspevok," napísal výbor hornej komory britského parlamentu v správe nazvanej Brexit a rozpočet EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies