Snemovňa reprezentantov schválila zvýšenie dlhového stropu

NETKY.SK • 2 August 2011, 09:02 • 2 min
Snemovňa reprezentantov schválila zvýšenie dlhového stropu

Snemovňa reprezentantov schválila zvýšenie dlhového stropu

slovakia

left justify in out

img

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v pondelok večer návrh na zvýšenie federálneho dlhového stropu Spojených štátov, ktorý má zabrániť platobnej neschopnosti Washingtonu.
      Za kompromisný návrh, ktorý obsahuje aj plán postupného znižovania federálneho deficitu USA v budúcnosti, prijali členovia snemovne pomerom hlasov 269:161. Senát, kde je podpora návrhu väčšia, bude o zákone hlasovať v utorok, čo je podľa amerického ministerstva financií konečný termín, od ktorého by si už nemohla vláda požičiavať ďalšie peniaze na zaplatenie účtov federálnych inštitúcií.
      Návrh zákona, vypracovaný po dohode republikánov a demokratov a ich úsilí prekonať nesúhlas skeptikov vo vlastných radoch, zvýši dlhový strop USA v dvoch fázach o 2,4 bilióna dolárov (1,66 bil. eur). Zároveň obsahuje opatrenia na zníženie federálnych výdavkov za desať rokov o viac ako dva bilióny dolárov (1,39 bil. eur) - až na menšie výnimky však pôjde o rozpočtové škrty až od roku 2014.
      Senátori budú o zákone hlasovať v utorok na poludnie miestneho času (18.00 h SELČ), oznámil líder demokratov v Senáte Harry Reid. Zákon následne poputuje na podpis prezidentovi Barackovi Obamovi.
Zdroj: TASR/Reuters, AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies