Slovenský ochranársky snem sleduje, ako sa plní programové vyhlásenie vlády

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 10:25 • 2 min
Slovenský ochranársky snem sleduje, ako sa plní programové vyhlásenie vlády

Slovenský ochranársky snem (S-O-S) je znepokojený z nedostatočného pokroku v oblasti ochrany prírody pod vedením súčasnej vlády.

slovakia

left justify in out

Člen snemu Mikuláš Huba to uviedol v tlačovej správe. Podľa ochranárov ani po roku od zmeny vlády stále nenastali zmeny v systéme ochrany národných parkov či chránených území.

Nevidia pokrok ani v personálnom a finančnom posilnení chránených území, v presune kompetencií a majetku medzi príslušnými rezortami či pri hľadaní konsenzu medzi ochranármi a lesníkmi. Stagnáciu vnímajú aj vo verejnoprávnej podpore vzdelávania, výchovy a osvety v tejto oblasti.

Podľa S-O-S sa navyše prehlbujú konflikty medzi jednotlivými záujmovými skupinami, napríklad ochranármi a lesníkmi.

 

„Je nám jasné, že vláda získala mandát na štyri roky, z ktorých uplynula iba jedna štvrtina. Ale aj rok je dosť dlhá doma na uskutočnenie nevyhnutných opatrení, a najmä na naštartovanie pozitívnych trendov. Tiež berieme do úvahy, že uplynulý rok bol vzhľadom na pandemickú situáciu skutočne neštandardný a mimoriadne náročný. To však problémom environmentálneho či klimatického charakteru nič neubralo na dôležitosti. Preto nás zaujíma nielen to, čo sa z PVV realizovalo, čiastočne realizovalo, resp. začalo realizovať, ale aj to, čo a prečo sa nerealizovalo, prípadne realizovalo v rozpore so znením PVV.“ konštatoval S-O-S v stanovisku. Jeho členovia preto apelujú na všetkých kompetentných, aby zabezpečili v tejto oblasti urýchlenú nápravu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies