Slovenskou jednotkou v regióne je podľa tržieb Volkswagen Slovakia

NETKY.SK • 9 September 2011, 15:36 • 2 min
Slovenskou jednotkou v regióne je podľa tržieb Volkswagen Slovakia

Slovenskou jednotkou v regióne je podľa tržieb Volkswagen Slovakia

slovakia

left justify in out

img

Medzi 500 firmami s najvyššími tržbami v strednej a juhovýchodnej Európe je 28 slovenských spoločností. Oproti minulému roku tak ide o pokles o jednu spoločnosť. Vyplýva to z rebríčka CE TOP 500, ktorý dnes po piaty raz zverejnila spoločnosť Deloitte.
      "Najúspešnejším slovenským zástupcom sa stal po minuloročnom prepade Volkswagen, ktorý obsadil 21. miesto," informovala Deloitte. Automobilka Volkswagen Slovakia tak s tržbami cez 4 miliardy eur vystriedala na čele slovenských firiem Samsung Electronic, ktorý sa v rámci SR umiestnil až tretí, v rebríčku zaujal 33. miesto. Druhou najvýkonnejšou slovenskou spoločnosťou je momentálne rafinéria Slovnaft.
      "Slovenské spoločnosti v rebríčku dosiahli spolu tržby 500 miliárd eur, čo je v porovnaní s predošlým rokom o 25 miliárd eur menej," uvádza v tlačovej správe prezident Deloitte Slovensko Vladimír Masár. Podiel na tržbách všetkých zaradených spoločností klesol o 0,2 % na 5,9 %.
      Zmena v celkovom počte slovenských spoločností nastala aj v dôsledku poklesu tržieb energetických podnikov či zníženia tržieb v telekomunikačnom sektore. Naopak, medzi českými firmami v rebríčku pribudlo 10 nových firiem, v Maďarsku sa objavilo tento rok 6 nováčikov.
      Celkovo najúspešnejšou spoločnosťou v rámci strednej a juhovýchodnej Európy je poľská PKN Orlen, ktorej tržby dosiahli takmer 21 miliárd eur. Na druhom mieste je maďarský MOL a tretiu priečku obsadila česká Škoda. "Kým vrcholu rebríčka v posledných rokoch dominovali regionálne energetické spoločnosti, najvyšší nárast v počte spoločností zahrnutých do tohto rebríčka zaznamenalo výrobné odvetvie," komentuje vývoj Deloitte.
      Rebríček najväčších stredoeurópskych spoločností CE Top 500 bol zostavený na základe konsolidovaných tržieb spoločností zo 16 krajín za finančný rok končiaci sa v roku 2010. Vyhodnotenie vychádza z výnosov, ktoré vykázal konkrétny právny subjekt pôsobiaci v strednej a juhovýchodnej Európe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies