Slovensko smúti za obeťami bratislavskej masakry, vlajky sú spustené na pol žrde

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:56 • 2 min
Slovensko smúti za obeťami bratislavskej masakry, vlajky sú spustené na pol žrde

Slovensko smúti za obeťami bratislavskej masakry, vlajky sú spustené na pol žrde

slovakia

left justify in out

Štátne vlajky v celej krajine vejú na pol žrde. Slovensko sa takto symbolicky zahalilo do smútku za obete krvavej streľby v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Šiesty štátny smútok v histórii SR sa skončí o 18.00 h. Ešte v stredu 1. septembra odslúžili v hlavnom meste zádušnú omšu za zosnulých.
      V Katedrále sv. Martina ju celebroval bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský, ktorý v kázni konštatoval, že v prípade tragédie "ide o mimoriadne ťažký zločin, ktorý nás všetkých zneisťuje, nech už pohnútky vraha boli akékoľvek". Tragická udalosť z 30. augusta podľa neho vyvoláva zároveň otázky, či ide o ojedinelý jav, alebo či ide o niečo hlbšie a vážnejšie v našej spoločnosti.
      Na svätej omši sa zúčastnila predsedníčka vlády SR Iveta Radičová a členovia jej kabinetu, medzi nimi ministri Daniel Lipšic, Ľubomír Galko, Ján Figeľ, Jozef Mihál a ďalší. Prítomní boli aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, starosta Mestskej časti Bratislava - Devínska Nová Ves Vladimír Mráz a členovia vedenia tejto mestskej časti, ako aj ďalší hostia.
      Slovenská televízia v súvislosti s dnešným štátnym smútkom vyradila zo svojho vysielania súťažné a zábavné programy. K štátnemu smútku sa pripojil aj Slovenský rozhlas, ktorý z programu vynechá príspevky, relácie a hudbu, ktoré by mohli narušiť vážnosť chvíle. "Rovnako bude obmedzené komerčné vysielanie - do éteru sa nedostanú niektoré druhy reklamy," priblížila hovorkyňa rozhlasu Alexandra Štulerová-Koreňová.  
      Pozostalým obetí vyjadrili úprimnú sústrasť všetci traja najvyšší činitelia SR. Pripojil sa aj predseda Európskeho parlamentu (EP) Jerzy Buzek, ktorý vo svojom stanovisku vyjadril hlboký zármutok. Dnešné pracovné stretnutie ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu so zahraničnými diplomatmi pôsobiacimi na Slovensku sa vzhľadom na tragickú udalosť začne minútou ticha. Okrem zahraničných diplomatov a štátnikov na krvavú streľbu reagovali vo svojom spravodajstve viaceré svetové médiá.
      Doposiaľ osem obetí a 15 zranených je bilancia pondelkovej (30.8.) masakry v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Štyridsaťosemročný muž tu predpoludním začal streľbu v jednom zo sídliskových bytov. Zavraždil pritom päť osôb, z toho štyri ženy a 12-ročného chlapca. Ďalšiu osobu, muža, zabil pri vchode do obytného domu, následne začal páliť aj po okoloidúcich. Jeho obeťou sa tiež stala žena, ktorá sa v čase streľby ocitla na balkóne. Muža spacifikovala strelou do hrude polícia a ten si následne sám strelil do hlavy.
      Pondelková tragédia sa stala druhou najkrvavejšou v histórii Slovenska. Útočníkom bol Ľubomír Harman z Devínskej Novej Vsi, ktorý bol susedom zavraždených. Motív činu a ďalšie okolnosti sú stále predmetom vyšetrovania. Viac obetí, desať, si vyžiadala iba najmasovejšia mafiánska vražda z marca 1999, keď pri vyrovnávaní účtov podsvetia zastrelili členov skupiny Tibora Pápaya, ktorí sa v tom čase nachádzali v reštaurácii Fontána v Dunajskej Strede.
      Vláda štátny smútok vyhlásila doteraz päťkrát. Naposledy 18. apríla tohto roku, keď si krajina uctila pamiatku obetí leteckého nešťastia, pri ktorom 10. apríla 2010 zahynul poľský prezident Lech Kaczynski s manželkou a početnou delegáciou.
      Štátny smútok v SR vyhlasuje v súčasnosti podľa zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní vláda, a to v prípade úmrtia prezidenta SR, predsedu Národnej rady SR a predsedu vlády SR. Kabinet tak však môže urobiť aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zosnulé osoby na území alebo mimo územia Slovenska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies