Slovensko sa zapojí od projektu na ochranu ohrozeného druhu hlodavca

NETKY.SK • 11 Január 2021, 19:7 • 2 min
Slovensko sa zapojí od projektu na ochranu ohrozeného druhu hlodavca

BRATISLAVA - Slovensko sa zapojí do medzinárodného projektu na ochranu sysľa pasienkového. Na svojom webe to uviedla Štátna ochrana prírody (ŠOP SR).

slovakia

left justify in out

Zapojenie 

Tá sa bude na aktivite podieľať spolu s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením (BROZ), Národnou Zoo Bojnice, Prírodovedeckou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave a organizáciami Salamandra a Alka Wildlife.

 

img

 

Jej cieľom je zlepšiť stav populácie sysľov v severozápadnej lokalite ich výskytu v Európe. Do projektu sa zapojí aj Česká republika a Poľsko.

Organizácie chcú dosiahnuť zlepšenie stavu populácie sysľa pasienkového zvýšením počtu jedincov a reprodukčných kolónií o 100 percent na Slovensku a o 50 percent v Poľsku. Zapojené organizácie zároveň plánujú založiť minimálne 10 nových kolónií sysľa.

 

img

 

Ako postupovať?
"Vytvoriť by sa mali materiálno-technické podmienky pre trvalo udržateľný manažment lokalít. Ďalej očakávame zvýšenie záujmu verejnosti o problematiku ochrany sysľa pasienkového, využitie ekosystémových služieb pasienkov a podporu takých foriem hospodárenia, ktoré prispievajú k zvýšeniu alebo zachovaniu biodiverzity," uviedla na webe ŠOP SR.

Medzinárodný projekt na ochranu sysľa pasienkového by mal byť ukončený 31. decembra 2027. Projekt bol schválený Európskou komisiou v rámci grantovej schémy Life a bude spolufinancovaný z fondov Európskej únie.

 

img

 

Čo to spôsobilo?

Syseľ pasienkový sa na Slovensku vyskytoval bežne v nížinných oblastiach a priľahlých pahorkatinách. Vplyvom rôznych faktorov, najmä postupným zanechaním pastvy hospodárskych zvierat, zarastaním pastvín či ich oraním sa rozdrobil areál výskytu a zníženila sa ich početnosť. V súčasnosti patrí medzi ohrozené chránené druhy európskeho významu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona