Slovensko nepredĺži moratórium na predaj poľnohospodárskej pôdy cudzincom

NETKY.SK • 3 December 2010, 12:21 • 2 min
Slovensko nepredĺži moratórium na predaj poľnohospodárskej pôdy cudzincom

Slovensko nepredĺži moratórium na predaj poľnohospodárskej pôdy cudzincom

slovakia

left justify in out

Slovensko sa nebude uchádzať o predĺženie moratória na predaj svojej poľnohospodárskej pôdy cudzincom. Možnosť pridať k 7-ročnej výnimke ďalšie tri roky ministerstvo pôdohospodárstva nevyužije rovnako ako Česká republika. TASR o tom informoval Juraj Kadáš z tlačového odboru Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.
      V prechodnom období Slovensko nenarazilo na výrazný nápor záujmu o nákup pôdy zo strany cudzincov, aj preto trh so svojou poľnohospodárskou a lesnou pôdou od 1. januára 2011 otvorí i zahraničným záujemcom. Výnimku doteraz mali cudzí štátni príslušníci v prípade, ak mali v SR prechodné bydlisko a pôdu, o kúpu ktorej prejavili záujem, obrábali aspoň tri roky.
      Naopak, počas prístupového procesu vyjednanú alternatívu s predĺžením moratória využije Maďarsko, pričom v jeho prípade podľa diplomatických zdrojov už Európska komisia (EK) súhlasila s prolongáciou opatrenia. Maďarsko argumentovalo tým, že pôda v nových členských krajinách stále nedosahuje hodnotu pôdy v tých starých a má stále obavy o príchod investorov, ktorí by to využili. Okrem toho sa Maďari boja znevýhodnenej situácie pre svojich farmárov, ktorí by sa v "boji" o pôdu ocitli v nevýhode, pretože nedostávajú poľnohospodárske dotácie v takej výške ako ich kolegovia zo západnej Európy.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies