Slovensko by malo poskytnúť útočisko ďalším utečencom

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 06:56 • 2 min
Slovensko by malo poskytnúť útočisko ďalším utečencom

BRATISLAVA - Ministri sa dnes budú zaoberať dohodou medzi vládou SR, Úradom Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu o humanitárnom transfere utečencov. Po jej schválení bude Slovensko v najbližších mesiacoch poskytovať dočasné útočisko pre desiatky utečencov a osoby pod ochranou. Po maximálne šesťmesačnom pobyte v azylovom zariadení rezortu vnútra v Humennom odcestujú do tretích krajín.

slovakia

left justify in out

"Na základe dohody prijme vláda SR 150 utečencov a osôb pod ochranou na obdobie šiestich mesiacov odo dňa ich vstupu na územie SR," píše sa v predkladacej správe k materiálu. V prípade odchodu niekoho z nich, sa môže tento počet dopĺňať. Celkovo však na Slovensku nesmie byť v jednom čase viac ako 150 utečencov. Ide v poradí už o štvrtú dohodu tohto druhu. Nadväzuje na humanitárne transfery zrealizované na základe dohôd podpísaných v Bratislave v rokoch 2009, 2010 a 2012.

Kabinet má dnes na programe i schvaľovanie historicky prvého zmluvného vzťahu medzi Európskou úniou a Irakom. Na jeho základe sa vytvorí právny rámec pre vzájomný dialóg o politických otázkach, ako aj právny rámec pre obchodné vzťahy či rozvojovú pomoc. "V tomto smere vytvára dohoda základ pre účinnejšiu spoluprácu medzi v rôznorodých oblastiach spoločenských vzťahov. Za všetky je možné spomenúť najmä finančnú, colnú a daňovú oblasť, ako aj oblasť rozvoja, hospodárstva a spravodlivosti," konštatuje sa v návrhu.

Témou 64. schôdze vlády bude aj dohoda, ktorá má vytvoriť právny rámec pre účinnejšiu spoluprácu medzi Európskou úniou a Filipínskou republikou. Dohoda upravuje vzájomnú medzinárodnú spoluprácu v politickej, sociálnej, hospodárskej oblasti, spoluprácu v rámci boja proti terorizmu či nadnárodnej trestnej činnosti. V hospodárskej oblasti týkajúcej sa obchodu a investícií kladie dohoda dôraz na uľahčenie spolupráce a na odstránenie prekážok v zmysle súčasných, ako aj budúcich zásad Svetovej obchodnej organizácie a regionálnych iniciatív.

Hovoriť sa bude aj o problematike vydávania osôb s neoprávneným pobytom. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák predložil návrh dvoch protokolov, ktoré majú technicky doriešiť túto otázku s Macedónskom a Gruzínskom. Ministri tiež dostanú informáciu o vzdaní sa funkcie vedúcej služobného úradu Úradu geodézie, kartografie a katastra SR Kristíny Vavríkovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies