Slovensko by malo do roka prijať stovky utečencov z Grécka a Talianska

NETKY.SK • 23 September 2015, 11:00 • 2 min
Slovensko by malo do roka prijať stovky utečencov z Grécka a Talianska

BRATISLAVA - Slovensko by malo do roka prijať na základe utorkového (22.9.) rozhodnutia ministrov vnútra Európskej únie 802 utečencov. Z nich má byť 190 z Talianska a 612 z Grécka.

slovakia

left justify in out

"Tento počet ešte bude môcť byť znížený v prípade účasti Nórska a Švajčiarska. Okrem toho Írsko avizovalo, že dobrovoľne prijme 4000 žiadateľov o azyl a Dánsko ďalších 1000 utečencov. Veľká Británia bude prijímať sýrskych utečencov priamo z utečeneckých táborov na Blízkom východe," priblížil vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

 

Pri výpočte distribučného kľúča sa zohľadnili štyri kritériá, a to veľkosť populácie, ekonomická sila krajiny (HDP), počet žiadostí o azyl za posledných päť rokov a miera nezamestnanosti. V prípade nutnosti sa bude prerozdeľovať ďalších 54.000 utečencov. Pre Slovensko by to znamenalo prijatie 656 ľudí, avšak toto číslo by mohlo byť aj menšie. Únia podporí túto relokačnú schému 780 miliónmi eur. Prijímajúci štát dostane 6000 eur na jedného utečenca. Každá členská krajina bude mať právo odmietnuť konkrétneho žiadateľa o azyl, a to v prípade, že by predstavoval hrozbu pre národnú bezpečnosť.

 

Žiadateľ o azyl bude povinný zostať v hostiteľskom štáte, do ktorého bol pridelený. Bez jeho súhlasu sa nemôže presunúť do iného. Ak ho opustí, eskortuje sa späť. Okrem toho sa vystaví riziku, že stratí ochranný právny status. Identifikovať pôvodnú hostiteľskú krajinu, teda Taliansko alebo Grécko, sa bude dať vďaka povinnému snímaniu odtlačkov prstov.

 

Komisia tiež odporučila členským krajinám, aby zvážili pravidelnú ohlasovaciu povinnosť a poskytovanie čisto materiálnej pomoci, ako je bývanie, strava či odevy. "Rôzna úroveň finančných dávok by mohla stimulovať sekundárne pohyby," pripomenul Králik. Prijímať sa budú iba utečenci, pochádzajúci z krajín, u ktorých je miera udeľovania azylu nad hranicou 75 percent. "V súčasnosti ide o občanov Sýrie, Eritrey a Iraku. Pôjde o utečencov, u ktorých existuje zjavná a naliehavá potreba medzinárodnej ochrany," dodal Králik. Zároveň sa tým umožní, aby si ekonomickí migranti nemohli neodôvodene predlžovať svoj pobyt v rámci EÚ a mohli byť bez meškania vrátení do krajiny pôvodu.

 

Členský štát bude môcť za výnimočných okolností do troch mesiacov od prijatia oznámiť Rade EÚ a Európskej komisii, že nie je schopný podieľať sa na premiestnení utečencov, a to maximálne do výšky 30 percent z počtu, ktorý mu prináleží. "Musí pritom uviesť legitímne dôvody, ktoré sú v súlade so základnými hodnotami EÚ. Môže ísť napríklad o náhly prílev utečencov, ktorý vytvorí enormný tlak na azylový systém daného štátu," vysvetlil Králik. Ministri vnútra prijali v utorok väčšinovo návrh komisie na premiestnenie 120.000 ľudí, ktorí zjavne potrebujú medzinárodnú ochranu. Proti kvótam bolo Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Rumunsko. Fínsko sa pri hlasovaní zdržalo.

 

Z Talianska sa ich má presunúť 15.600, z Grécka 50.400 a 54.000 z Maďarska. Budapešť si však neželala, aby bola zaradená do zoznamu odbremenených krajín, tak sa rozhodlo, že predmetných 54.000 sa môže použiť v prípade, ak iný štát bude v najbližšom období čeliť náhlemu prílevu utečencov. Ak sa tento počet v najbližšom roku neprerozdelí medzi iné štáty, bude sa môcť použiť na ďalšie odbremenenie Talianska a Grécka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies