Slovenskí Rómovia odcestovali na celosvetové rómske stretnutie s pápežom

NETKY.SK • 23 Október 2015, 17:39 • 2 min
Slovenskí Rómovia odcestovali na celosvetové rómske stretnutie s pápežom

BRATISLAVA - Takmer 100 Rómov zo Slovenska sa dnes pripojilo k rómskym pútnikom z celého sveta, aby sa zúčastnili Medzinárodnej rómskej púte v Ríme. Jej súčasťou je v pondelok 26. októbra stretnutie so Svätým Otcom.

slovakia

left justify in out

Na príprave púte Rómov zo Slovenska spolupracoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity s arcibiskupským úradom v Košiciach. Na púti sa osobne zúčastní aj vládny splnomocnenec Peter Pollák. Ako zástupca Rómov zo Slovenskej republiky prednesie na audiencii s pápežom Františkom príhovor v rómskom jazyku. Pollák odovzdá Svätému Otcovi dar, ktorým je ručne kovaná mapa Slovenska s rómskym kolesom a tepaným venovaním v španielskom jazyku.

 

Splnomocnenec vlády SR prízvukuje, že stretnutie s najvyšším predstaviteľom katolíckej cirkvi znamená povzbudenie pre celú rómsku komunitu. Poukazuje na to, že vplyv cirkví a náboženských spoločností v rómskych komunitách je veľký. "Tam, kde aktívne pôsobia registrované cirkvi a náboženské spoločnosti, sa stanú zázraky v životoch ľudí, pretože úprimný záujem cirkví o Rómov žijúcich v osadách ich mení k lepšiemu," uviedol rómsky splnomocnenec.

 

Na audiencii prijme pápež viac ako 5000 Rómov z Ázie, Európy a Ameriky. Stretnutie sa uskutoční pri príležitosti 50. výročia návštevy blahoslaveného pápeža Pavla VI. v rómskom tábore v Pomezii. Medzinárodnú rómsku púť organizuje Pápežská rada pre pastoráciu migrantov a ľudí na cestách.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies